Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar povodom Dana državnosti BiH

U povodu 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine održana je 24. novembra 2017. godine svečana sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo.
Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar povodom Dana državnosti BiH

 Svečanu sjednicu je otvorila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća koja je, nakon intoniranja državne himne i odavanja počasti svim poginulim braniteljima, zaželjela dobrodošlicu vijećnicima, načelniku dr. Nedžadu Ajnadžiću i brojnim zvanicama među kojima su bili dogradonačelnik Sarajeva Ivica Šarić i predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić, predstavnici boračkih organizacija i civilnih žrtava rata, nevladinog sektora, članovi savjeta mjesnih zajednica i drugi gosti.

Uz čestitke za Dan državnosti predsjedavajuća Karačić je u svom pozdravnom obraćanju naglasila da Bosna i Hercegovina danas više nego ikad treba domoljublje i da nikada ne smijemo zaboraviti one koji su dali život u odbrani BiH i koji zaslužuju najdublje poštovanje. 

–Moramo gledati u budućnost, jer naša djeca zaslužuju puno više od prijetnji da neće biti Bosne i Hercegovine. Treba da gradimo našu domovinu u duhu jednakopravnosti svih njenih građana, kazala je Karačić i dodala kako želi da rođendan Bosne i Hercegovine slavimo na prostoru cijele države.

Istaknuti bosanskohercegovački glumac i pisac Josip Pejaković je u svom nadahnutom obraćanju svečanom skupu rekao da ga je nagrada ZAVNOBiH-a za životno djelo 1991. godine opredijelila koju će stranu odabrati u ratu, ali i do kraja života. Uputio je poruku svima onima koji svjesno ili nesvjesno negiraju ZAVNOBiH, gdje su udareni temelji Bosne i Hercegovine, da se svrstavaju kao sljedbenici snaga poraženih u Drugom svjetskom ratu.

–Oni koji su udarili temelje BiH bili su antifašisti i svi oni koji odaju počast Danu državnosti BiH su antifašisti. Znali smo i znamo se boriti kao antifašisti, poručio je Pejaković, a zatim je kazivao svoje čuveno ''On meni nema Bosne''.

Čestitkama za Dan državnosti BiH pridružio se i član ratnog Predsjedništva RBiH akademik Ejup Ganić i podsjetio na značaj odluka ZAVNOBiH-a za koje smo se, kako kaže, ponovo borili tokom agresije 1992-1995. godine. Ganić je naglasio da veliki procenat građana Bosnu i Hercegovinu smatra svojom domovinom, a naš je zadatak da je očuvamo i dalje razvijamo prvenstveno kroz obrazovanje mladih i dobru kadrovsku politiku koja će u prvi plan stavljati sposobne i školovane kadrove.

U svom obraćanju svečanom skupu Miro Lazović, također član ratnog Predsjedništva RBiH je naglasio da je danas vrijeme kada s ponosom treba govoriti o 25. novembru, jednom od najvećih datuma u našoj historiji. Podsjetivši na odluke Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a Lazović je dodao da se i tada odvijala politička borba, u kojoj je presudio Tito smatrajući da Bosna i Hercegovina zaslužuje da bude šesta republika.

–To treba da znaju mladi, jer moramo uvažavati historijske činjenice, rekao je Lazović i poručio da Bosnu i Hercegovinu trebamo sa mladima dalje graditi kao građansku i multietničku, demokratsku, cjelovitu i stabilnu državu ravnopravnih naroda i svih građana.

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, koji je ratni general i komandant, uputio je čestitke za Dan državnosti BiH i pozdrave mira i dobra. Naglasivši da je Dan državnosti BiH iznimno važan u historijskom kontinuitetu Bosne i Hercegovine i da zaslužuje što jači naglasak, Ajnadžić je kazao da svi oni koji vole BiH vole i datum 25. novembar.

–Posebno poštovanje zaslužuju porodice šehida i poginulih boraca koji su dali život za odbranu domovine i svi branitelji, kao i članovi ratnog Predsjedništva koji su imali tešku ulogu da komanduju oružanim snagama, rekao je Ajnadžić i dodao da se i 1943. kao i u vrijeme agresije 1992-1995. godine branila multietnička Bosna i Hercegovina koja je i bosanska i srpska i hrvatska i jevrejska...

-Općina Centar je multietnička, multikulturalna i multikonfesionalna lokalna zajednica koja stremi evropskim vrijednostima i želim da ona bude primjer koji bi slijedile i druge općine u cijeloj Bosni i Hercegovini, poručio je načelnik Ajnadžić.

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća Centar u povodu Dana državnosti BiH uveličali su, polaznici vrtića ''Leptirić'' recitalom ''Pismo iz daleka'', učenici Osnovne škole ''Musa Ćazim Ćatić'' sa recitalom ''Bosni'' i hor Osnovne škole „Isak Samokovlija'' sa pjesmom ''Dragoj mojoj Bosni i Hercegovini'', a upriličena je i izložba likovnih radova učenika osnovnih škola sa područja središnje sarajevske općine koja je u povodu Dana državnosti BiH organizirana u saradnji sa Javnom ustanovom Centar kulture i mladih općine Centar.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti