Delegacija Općine Centar pomogla borcu Armije RBiH porijeklom iz Belgije koji danas živi na rubu egzistencije

U selu Donje Žežalovo kod Kiseljaka u neuslovnoj kućici živi demobilisani borac Armije RBiH i ratni vojni invalid Francis Ernest Frank.
Delegacija Općine Centar pomogla borcu Armije RBiH porijeklom iz Belgije koji danas živi na rubu egzistencije

Belgijanac francuskog porijekla, koji je sa roditeljima doselio u Osijek u Hrvatskoj je imao težak ratni put koji počinje sa napadom na selo Slatina kod Osijeka 1991. godine kada mu je poginula cijela porodica, roditelji, dvije sestre, dva brata, te supruga i dvoje djece. Frank se uspio spasiti i priključiti redovima Hrvatske vojske, gdje je i odlikovan za posebne ratne zasluge.

 

Početkom rata u Bosni i Hercegovini dolazi u Hrasnicu gdje se priključuje Crnim labudovima u čijim redovima je ranjen. Nakon oporavka 1993. godine dolazi u Hadžiće u 4. bataljon 9. brdske brigade Armije RBiH, gdje ga saborci pamte kao veoma hrabrog borca. Demobilisan je u junu 1996. godine. S obzirom da ne posjeduje nikakve dokumente ni državljanstvo BiH do sada nije mogao ostvariti nikakva prava koja mu pripadaju kao ratnom vojnom invalidu i demobilisanom borcu.


Stoga je delegacija Općine Centar, u ime općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića, i boračkih udruženja posjetila svog saborca koji danas živi u veoma teškim uslovima i tom prilikom mu uručila donaciju u znak pažnje za Frankov ratni put i borbu za slobodu države Bosne i Hercegovine.

 

-Kako bi trajno riješili vašu životnu situaciju, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić u saradnji sa boračkim udruženjima želi da pokrene proceduru kako biste dobili državljanstvo BiH, što je preduslov za dobijanje ličnih dokumenata i ostvarivanja svih prava koje vam kao bivšem pripadniku Armije RBiH i ratnom vojnom invalidu pripadaju. Putem boračkih organizacija pokrenut ćemo proceduru da se iz vojnih arhiva dobiju potvrde o učešću u proteklom ratu na osnovu čega ćemo imati pravni osnov da pokrenemo inicijativu za dobijanje državljanstva za zasluge u odbrani Bosne i Hercegovine, objasnio je Dževad Jusić, predsjednik Komisije Općinskog vijeća Centar za boračka pitanja.

 

Frank se zahvalio na pomoći i kazao da preživljava zahvaljujući dobrim ljudima koji mu s vremena na vrijeme obezbijede hranu, ogrijev i odjeću.

 

-Obnovio sam dio kuće koju su mi dali na korištenje dobri ljudi, uz pomoć Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, dok je dva prozora postavila humanitarna organizacija iz Turske, a ljudi pomogli zidanje dimnjaka, popravku krova i ulaznih vrata. Sve što imam u životu stalo je u ovu malu sobicu, govori Frank.

 

Frank je izrazio nadu da će se njegovo pitanje u vezi državljanstva što prije riješiti, te da će njegov status kao pripadnika Armije RBiH biti sistemski riješen kako bi mogao živjeti u miru za koji se i borio.

 

U delegaciji Općine Centar također su bili prisutni Đulaga Hamza, pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu Općine Centar, kao i Džemal Ibrahimović iz Udruženja ''Bosnae Zelene beretke'', te Muhamed Džananović, sekretar Saveza brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti