Općina Centar podržala projekt „Zajedno za jednakost i zaštitu ljudskih prava“

Općina Centar Sarajevo nastavlja sa dugogodišnjom tradicijom pružanja finansijske pomoći nevladinim organizacijama, a u ovogodišnjem budžetu obezbijeđeno je 148.000 KM za podršku projektima nevladinih organizacija i udruženja.
Općina Centar podržala projekt „Zajedno za jednakost i zaštitu ljudskih prava“

Posljednji u nizu takvih primjera je donacija Općine Centar u iznosu od 5.180 konvertibilnih maraka Centru za kulturu dijaloga za implementaciju projekta „Zajedno za jednakost i zaštitu ljudskih prava“.

 

Naime, Centar za kulturu dijaloga je nevladina organizacija koja već 20 godina povezuje mlade iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, te ukazuje na važnost poštivanja ljudskih prava i na imperativ zajedničkog suživota i međusobnog pomaganja. O ugroženosti prava i diskriminatorskom odnosu prema određenim skupinama najmanje razgovaraju srednjoškolci, koji čak i kad prepoznaju kršenje ljudskih prava nemaju priliku ukazati na problem.

 

Napore Centra za kulturu dijaloga da doprinese kreiranju otvorenog društva u BiH i društva koje je oslobođeno svih oblika predrasuda i kršenja ljudskih prava, prepoznala je Općina Centar.

 

Ova sarajevska općina je podržala implementaciju projekta „Zajedno za jednakost i zaštitu ljudskih prava“ kojim se nastoji osigurati otvoren dijalog i argumentirana javna rasprava srednjoškolaca između sebe i srednjoškolskih profesora o specifičnim oblicima kršenja ljudskih prava i mehanizmima koji su na raspolaganju građanima BiH kako bi se zaštitili od bilo kojeg oblika diskriminatorske politike i narušavanja ljudskih prava.

 

Neki od ciljeva projekta su: upoznati srednjoškoce sa specifičnim slučajevima kršenja ljudskih prava i postojanja diskriminatorskih politika u njihovim lokalnim zajednicama; potaknuti mlade da kroz istraživanje teme, struktuiran dijalog i kompetenciju poboljšaju svoje znanje o ugrožavanju ljudskih prava i prava manjina kao društvenom fenomenu i o pojmu ljudskih prava općenito; potaći kritičko razmišljanje srednjoškolaca.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti