Posjete učenika predstavama Narodnog pozorišta

Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine, i tokom novembra 2017. godine nastavljene su posjete učenika osnovnih škola sa područja Centra predstavama u sarajevskom Narodnom pozorištu. Planirano je da tokom ovog mjeseca oko 600 učenika i nastavnika iz jedanaest osnovnih škola besplatno pogleda pet predstava.
Posjete učenika predstavama Narodnog pozorišta

Riječ je o zajedničkom projektu koji traje od 2009. godine i ima za cilj da djeci približi pozorišnu umjetnost i vrijednosti koje ona promovira. Istovremeno, sredstva koja Općina izdvaja Narodnom pozorištu za tu namjenu od velikog su značaja za kvalitetniji i uspješniji rad ove institucije kulture.

 

Učenici osmog razreda osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“ će u petak, 3. novembra 2017. godine imati priliku pogledati jednu od najizvođenijih opereta na svjetskim scenama „Kneginja čardaša“ mađarskog kompozitora Emmericha Kálmána, pod rediteljskim osvrtom Amre Mehić. Naime, priča je to o zabranjenoj ljubavi koja prevazilazi sve staleške i druge ograde, ali ujedno je i kritika lažnog građanskog morala.

 

Učenici sedmog razreda osnovne škole „Vladislav Skarić“ će u utorak, 7. novembra 2017. godine gledati baletnu predstavu „Palčica“ prema bajci Hansa Christiana Andersena za koju koreografiju i režiju potpisuje Narmina Damiani, a na muziku Wolfganga Amadeusa Mocarta.

 

Istog dana će izvođenju komedije Branislava Nušića „Ožalošćena porodica“, a u režiji Ahmeda Imamovića, prisustvovat učenici Katoličkog školskog centra. Nušićeva komedija, u kojoj rodbina iščekuje otvaranje testamenta, postaje borba za snove i pravo na život. Ta borba je bespoštedna i sva sredstva su dozvoljena, a učesnici nemaju šta da izgube osim snova o nasljedstvu za koje su na trenutak povjerovali da im pripada.

 

Edukativnom času „Zavolite operu“ će u utorak, 14. novembra 2017. godine prisustvovati učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola „Safvet-beg Bašagić“, „Isak Samokovlija“, „Hasan Kaimija“ i „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“.

 

Šekspirov komad „Kralj Lear“ u režiji slovenačkog reditelja Diega De Brea pogledat će učenici osnovnih škola „Alija Nametak“, „Nafija Sarajlić“, „Silvije Strahimir Kranjčević“ i Hasan Kikić“. „Kralj Lear" jedno je od najpoznatijih djela Williama Shakespearea, zasnovano na priči o jednom od mitoloških kraljeva Britanije. Riječ je o tragediji koja govori o prolaznosti ne samo čovjeka nego jednog cijelog svijeta. To je tragedija koja govori o političkim autoritetima, unutrašnjim sukobima u porodici, o ocu koji se ogriješio u roditeljskoj ljubavi.

 

Podsjećamo da je i ove godine Općina Centar u svom budžetu obezbijedila 8.000 KM za tu namjenu. Sve predstave koje se izvode za osnovce pažljivo su odabrane, pri čemu se prvenstveno vodi računa o primjerenosti sadržaja njihovom uzrastu. Planirano je da u toku ove godine oko 1.850 učenika i nastavnika besplatno pogleda predstave u Narodnom pozorištu.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti