Pri kaju prva faza realizacije projekta ozelenjavanja grobalja u Koševskoj dolini

Sredinom prošlog mjeseca započela je prva faza realizacije projekta ozelenjavanja grobalja u Koševskoj dolini te hortikulturno uređenje zelenih površina na području ove lokalne zajednice. Sredstva za realizaciju pomenutog projekta obezbijedila je Općina Centar, a planirano je zasaditi 8.372 sadnice čiji broj simbolizira žrtve genocida u Srebrenici.
Pri kaju prva faza realizacije projekta ozelenjavanja grobalja u Koševskoj dolini

Podsjećamo, u proteklom periodu predstavnici Općine Centar, preduzeća „Pokop“ i „Park“ potpisali su i Memorandum o zajedničkim aktivnostima na realizaciji projekta hortikulturnog uređenja na teritoriji općine Centar, čime je iskazan interes za nastavak još bolje i uspješnije saradnje u budućnosti.

 

-Prva faza realizacije projekta za koju je zaduženo Kantonalno javno komunalno preduzeće „Pokop“ je pri kraju. Na grobljima u Koševskoj dolini „Lav“, „Sveti Arhanđeli Georgije i Gavrilo“, „Sveti Mihovil“, „Sveti Josip“ i „Sveti Marko“ zasađeno je 3.052 komada sadnog materijala od čega 1.600 komada ukrasnog grmlja, 20 ruža, jedna magnolija, 151 juniperus horizontalis, 200 carpinus betulusa, 100 hedera helixa, 553 tuje smaragdne, 427 tuja kolumni, a pored toga i 1.250 komada višegodišnjeg cvijeća. Također u okviru realizacije ovog projekta, na pomenutim lokalitetima postavljene su po 32 klupe i korpe za otpatke. Realizacija druge faze projekta zavisi od vremenskih prilika s obzirom na nadolazeće niske temperature, kazali su iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Pokop“.

 

Ideja ozelenjavanja, hortikulturnog uređenja i osvjetljenja grobalja, u cilju stvaranja novih zelenih površina sa urbanim mobilijarom u gradu, je korisna za sve građane. Suštinski značaj ovog projekta ogleda se u očuvanju prirodne sredine jer ulaganje u rastinje i zelenilo, nije trošak nego ulaganje u zdravlje. Očuvanju prirode se u Općini Centar pridaje posebna važnost i to je jedna od glavnih tačaka Strategije razvoja općine Centar.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti