Općina pomaže obnovu vrtića „Šareni voz“

Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa saradnicima, posjetio je vrtić „Šareni voz“ gdje je u toku adaptacija prostorija zbog čega su djeca pomenutog vrtića privremeno smještena u vrtiću „Leptirić“.
Općina pomaže obnovu vrtića „Šareni voz“

Prilikom posjete vrtiću, načelnik Ajnadžić je razgovarao sa glavnom odgajateljicom Adamirom Milak, te predstavnicima roditelja koji su u proteklom periodu uputili molbu Općini Centar za izdvajanje dodatnih finansijskih sredstava u svrhu neophodne sanacije vrtića.

 

Kako su naveli predstavnici roditelja, pored planiranih sanacijskih radova na obnovi krova, fasade i stolarije vrtića neophodno je sanirati dotrajale parkete, lamperiju na zidovima, terase koje prijete od svakodnevnog obrušavanja, te pristupne staze i stepeništa koja zbog izuzetno lošeg stanja predstavljaju stalnu opasnost za djecu.

 

Načelnik Ajnadžić je istakao značaj bezbjednosti mališana, te kazao da će Općina Centar u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima iznaći način da izdvoji dodatna sredstva za sanaciju navedenog.

 

-Ova lokalna zajednica na svaki mogući način nastoji doprinijeti poboljšanju nastavnog procesa i uslova rada i boravka u školama i vrtićima. Sigurnost naše djece treba svima da nam bude prioritet. Iako nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem Općina Centar Sarajevo je iz budžeta za 2016. godinu izdvojila 25.000 maraka za popravku krovne konstrukcije na zgradi vrtića „Šareni voz“, a u ovoj godini obezbijeđena su sredstva za projekat energetske efikasnosti za utopljavanje ovog vrtića. Pored toga, spremni smo izdvojiti i dodatna sredstva kako bi se djeca što prije vratila u ove prostorije, pojasnio je Ajnadžić.

 

Sredstva za utopljavanje su obezbijedili Općina Centar i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Osim postavljanja nove fasade, planirana je zamjena dotrajale vanjske stolarije. Ovaj projekat se realizira u okviru najvećeg projekta energijske efikasnosti u BiH, BEEP (Bosnia Energy Efficiency Project).

 

Predstavnici roditelja i odgajateljica Milak izrazili su veliku zahvalnost načelniku Ajnadžiću što je prepoznao značaj rješavanja navedenih problema i ponudio svesrdnu pomoć.

 

Sve ovo još jednom potvrđuje kako Općina Centar Sarajevo angažmanom i doprinosom, već dugi niz godina iskazuje nesebičnu podršku za poboljšanje prostornih i materijalnih uslova za boravak djece i uposlenih u vrtićima na njenom području, te radi na promociji značaja predškolskog odgoja i obrazovanja.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti