Otvoren Sajam zapošljavanja u Skenderiji

U Domu mladih KSC Skenderija danas je upriličeno svečano otvaranje Sajma zapošljavanja u domenu informacionih tehnologija, turizma i ugostiteljstva. Svečanom otvaranju u ime Općine Centar prisustvovao je načelnik dr. Nedžad Ajnadžić.
Otvoren Sajam zapošljavanja u Skenderiji

Sajam organizira Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo u želji da osigura deficitarne kadrove u skladu sa Strategijom razvoja KS.

 

Pored tradicionalne ponude slobodnih radnih mjesta, na kojoj se predstavlja 38 poslodavaca, posjetioci imaju priliku da se prijave i na besplatnu obuku - prekvalifikaciju i dokvalifikaciju u brzorastućim djelatnostima.

 

Služba za zapošljavanje je za potrebe sajma putem klubova za traženje posla obučila i ciljanu grupu nezaposlenih osoba kako bi se što uspješnije predstavili prisutnim poslodavcima i pokazali prednosti klubova.

 

Također, zahvaljujući podršci IT kompanija, na ovogodišnjem Sajmu zapošljavanja bit će prezentirane mogućnosti i efekti 3D tehnologija, kao i prilike koje ova tehnologija pruža u oblasti rada i zapošljavanja.

 

U okviru Sajma zapošljavanja bit će održana i dva okrugla stola, pod nazivom „Nedostatak kadrova u IT sektoru, proizvodnja kadrova“ i „Povećan broj turista i definisanje potreba za specifičnom radnom snagom prema sezoni“.

 

Cilj okruglih stolova je odgovor na pitanje kako ubrzati integraciju nezaposlenih na tržište rada u Kantonu Sarajevo.

 

U okviru Sajma zapošljavanja, Općina Centar je na platou Skenderije upriličila prezentaciju pod nazivom „Centar Start-up day“. Naime riječ je o prezentaciji uspješnih start-up firmi koje su pokrenute zahvaljujući poticaju za zapošljavanje mladih kroz finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata namijenjenih razvoju poduzetništva i samozapošljavanju mladih.

 

Općina Centar Sarajevo pokrenula je projekat samozapošljavanja 2015. i u toj godini iz budžeta izdvojila 50.000 KM. S obzirom na veliko interesovanje mladih i pozitivna iskustva, sa projektom se nastavilo i naredne godine, te je u 2016. izdvojeno 100.000 KM za ove namjene. U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za tu namjenu planirano je 220.000 KM, a što jasno pokazuje opredijeljenost ove lokalne zajednice da doprinese razvijanju pozitivnog okruženja u kojem će mladi imati priliku da po svom vlastitom izboru formiraju i pokrenu posao u kojem se oni smatraju najproduktivnijim, a time i sretnim.

 

Podsjećamo, jedan od projekata ove lokalne zajednice je i obuka za programere koju finansira Općina u cilju prekvalifikacije i edukacije nezaposlenih osoba sa visokom stručnom spremom za poslove u oblasti primjene informacionih tehnologija. Odabrana edukacijska firma ima obavezu da zaposli najmanje 85 posto polaznika koji uspješno završe obuku.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti