Općina Centar podržala projekt Udruženja za očuvanje kulturnog naslijeđa i tradicije ''Sahan''

U ovogodišnjem budžetu Općina Centar je, u okviru granta koji se dodjeljuje za projekte nevladinih organizacija putem javnog poziva, izdvojila 6.500 konvertibilnih maraka Udruženju za očuvanje kulturnog naslijeđa i tradicije ''Sahan'' za realizaciju projekta ''Filcanje – dobre prakse opstaju''.
Općina Centar podržala projekt Udruženja za očuvanje kulturnog naslijeđa i tradicije ''Sahan''

Realizacijom projekta Udruženja ''Sahan'' želi se dati doprinos očuvanju nematerijalne kulturne baštine i umjetničkog stvaralaštva na području općine Centar, afirmaciji i osposobljavanju žena za tradicionalne aktivnosti kao što je filcanje vune, izrada ukrasnih i odjevnih predmeta i unikatnog nakita kroz razvoj kreativnih i estetskih vještina, što im u budućnosti može biti solidan izvor primanja.

 

Filcanje vune je tehnika kojom se od sirove češljane vune mehaničkim i toplinskim djelovanjem dobiva tkanina ili čvrsti puni oblik – gust neraskidiv materijal filc. Polaznice ovog kursa će naučiti kako se vuna tehnikama mokrog i suhog filcanja oblikuje u gotove predmete.

 

Projekt, koji je počeo sredinom oktobra, Udruženje "Sahan" realizira u saradnji sa Centrom za zdravo starenje Općine Centar. Radionice koje vode aktivistice Udruženja Nermina Durmo i Dženana Kahriman održavaju se četvrtkom (jedne sedmice od 11,30 do 13,30 sati, a druge od 14 do 15,30 sati) u prostorijama Centra za zdravo starenje (Maršala Tita 12). Kurs će trajati do kraja ove godine, a jedan dio programskih aktivnosti će se realizovati i u Centru za zdravo starenje općina Centar i Stari Grad u zgradi ''Svjetlosti'' (Muhameda Kantardžića 3) koji je otvoren 4. septembra 2017. godine.

 

Podrška ovom projektu Udruženja za očuvanje kulturnog naslijeđa i tradicije ''Sahan''  je u skladu sa Strategijom razvoja Općine Centar gdje je jedan od ciljeva njegovanje i očuvanje nematerijalne i kulturne baštine, kao i umjetničkog stvaralaštva.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti