Održana 16. sjednica Općinskog vijeća Centar

Općinsko vijeće Centar Sarajevo održalo je 26. oktobra 2017. godine prvi dio 16. redovne sjednice, a zbog obimnog dnevnog reda nastavak sjednice je zakazan za ponedjeljak, 30. oktobra 2017. godine u 15 sati. Zasjedanje je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.
Održana 16. sjednica Općinskog vijeća Centar

Utvrđen Nacrt budžeta Općine za 2018. godinu

 

Poštujući utvrđene zakonske rokove, Općinsko vijeće je na ovoj sjednici utvrdilo Nacrt budžeta Općine Centar za 2018. godinu zajedno sa Nacrtom odluke o izvršavanju budžeta Općine Centar za 2018. godinu. U kreiranju ovog najvažnijeg finansijskog dokumenta Općine i ove, kao i proteklih godina, aktivno će učestvovati građani. U skladu sa usvojenim dokumentom o planiranju budžeta, Nacrt budžeta će biti objavljen u javnim glasilima, sa pozivom na javnu raspravu koja će trajati od 7. do 20. novembra 2017. godine, kako bi budžet bio blagovremeno usvojen u decembru ove godine.

 

Nacrtom budžeta Općine Centar za 2018. godinu planirana su sredstva u iznosu  43.200.000 KM od čega je 26.055.500 KM planirani tekući prihod, 14.471.000 KM procijenjena sredstva neutrošena u 2017. godini, te 2.673.500 KM planirani primici od prodaje zemljišta. Kad je riječ o budžetskim rashodima, tekući izdaci planirani su u iznosu 23.356.730 KM, a kapitalni izdaci u iznosu 19.713.270 KM odnosno 45,63%, u okviru kojih su kapitalna ulaganja 14.068.250 KM ili 32,57%. Znatan dio ovih sredstava bit će utrošen za već ugovorene i projekte čija je realizacija počela u 2017. godini, kao što su izgradnja škole na Šipu, vrtića ''Razigrani dani'', Centra za zdravo odrastanje djece – Austrijska kuća i druge.

 

Novi pravilnik o davanju ili promjeni imenima ulica, ustanova i drugih objekata i lokaliteta

 

Na prijedlog Komisije za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti, Općinsko vijeće je, uz amandmane vijećnika koje je predlagač prihvatio, usvojilo novi Pravilnik o postupku davanja mišljenja o utvrđivanju ili promjeni imena ulica, trgova, parkova, mostova, institucija, ustanova, naselja i drugih objekata i lokaliteta na području općine Centar. Odredbe Pravilnika usklađene su sa Odlukom o obilježavanju ulica, trgova, parkova, mostova, institucija i ustanova imenima i zgrada brojevima na području Kantona Sarajevo. Izmjene koje su sadržane u novom općinskom Pravilniku imaju za cilj masovnije uključivanje građana u donošenje odluka o davanju ili promjeni imena ulica i objekata, kao i transparentniji način davanja mišljenja iz Općine. Pravilnikom je propisano ko i kako podnosi inicijativu, a navedeni su i kriteriji za izmjenu ili dodjelu novog naziva. Inicijativa se podnosi općinskoj Komisiji za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti koja se dostavlja na raspravu građanima u mjesnoj zajednici. Na osnovu rezultata rasprave Komisija dostavlja prijedlog Općinskom vijeću koje daje mišljenje i upućuje ga nadležnoj kantonalnoj komisiji.

 

Podrška inicijativi da se lokalitet Hastahana nazove ''Park prof. dr. Nijaza Durakovića''

 

U skladu sa propisanom procedurom, Općinsko vijeće se izjasnilo da je saglasno sa inicijativom da se lokalitet bivše bolnice Hastahana na Marijin dvoru nazove ''Park prof. dr. Nijaza Durakovića''. Inicijativa je prošla potrebnu proceduru uključujući i podršku građana i bit će proslijeđena Komisiji Skupštine Kantona Sarajevo za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti.

 

Poslovni prostori

 

Općinsko vijeće je na ovoj sjednici razmatralo Prijedlog odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Općine Centar. Podsjećamo da je na 14. sjednici Općinskog vijeća, održanoj 27. jula 2017. godine, utvrđen Nacrt odluke koji je zatim upućen u javnu raspravu u trajanju 30 dana, te da u zakazanom roku za javnu raspravu nije bilo novih prijedloga. Međutim, na 16. sjednici općinski vijećnici su uputili veliki broj amandmana na Prijedlog odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Općine Centar o kojima treba da se izjasni predlagač – Komisija Općinskog vijeća za poslovne prostorije, posebno imajući u vidu finansijske efekte na budžetske prihode koji se ostvaruju po osnovu dodjele u zakup poslovnih prostorija. Stoga je prijedlog pomenute odluke vraćen na doradu.

 

Općinsko vijeće je dalo saglasnost Hrvatskom kulturnom društvu Napredak, zakupcu poslovnih prostorija u Ulici maršala Tita 56, površine 744 m2 (kino), da ove prostorije može koristiti kao učešće u poslovno-tehničkoj saradnji sa trećim licima, što je u skladu sa Odlukom o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Općine Centar. Naime HKD Napredak ima sa Općinom Centar zaključen ugovor o zakupu pomenutih poslovnih prostorija na period od deset godina.

 

Općinski vijećnici su na ovoj sjednici uputili brojna pitanja i inicijative.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti