Delegacija Općine Centar posjetila mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma

Načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je u srijedu 11. oktobra 2017. godine predvodio delegaciju Općine Centar koja je prvi put zvanično posjetila, nakon ustoličenja, novog mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma u sjedištu njegove mitropolije gdje je i Saborna crkva Rođenja presvete bogorodice u Sarajevu.
Delegacija Općine Centar posjetila mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma

Delegaciju Općine Centar su činili vijećnik Miro Lazović, Josip Pejaković, istaknuti bosanskohercegovački glumac i predsjednik Savjeta za kulturu i sport Općine Centar, kao i Osmo Babić, savjetnik općinskog načelnika.

 

Tokom posjete razgovarano je o mnogim jako bitnim stvarima, između ostalog, o povratu oduzete i uzurpirane imovine koja je bila u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, prije eksproprijacije provedene 1947. godine.

 

Uz čestitke povodom imenovanja za novog mitropolita dabrobosanskog, koji je zvanično preuzeo ovu dužnost u septembru 2017. godine, načelnik Ajnadžić je kazao da vjeruje da dolazi bolji period međusobnog razumijevanja i uvažavanja za dobrobit svih ljudi u gradu i državi BiH.

 

–Općina Centar nije nadležna da rješava ovo pitanje, ali ćemo svakako podržati sve nadležne organe da se problem konačno riješi. Mi kao jedinica lokalne samouprave pomažemo rad vjerskih zajednica između ostalih i Srpske pravoslavne crkve. Do sada smo kroz razne projekte, koje smo realizovali u saradnji sa vašom Crkvom, iz općinskog budžeta izdvojili 70.000 KM. Naredne godine također želimo nastaviti sa ovom praksom. S obzirom da je u toku kreiranje budžeta Općine Centar za narednu godinu možete predložiti neki od projekata za realizaciju, objasnio je Ajnadžić.

 

Mitropolit dabrobosanki Hrizostom je ovom prilikom kazao da je njegovo uvjerenje da je samo međusobno uvažavanje i poštovanje, te pomaganje, jedini ispravan put kojim želi voditi ovu vjersku zajednicu.

 

–U Sarajevo sam došao da popravim i učvrstim međuljudske odnose, jer sam uvjerenja da se ne može život provesti u stalnim tenzijama i još uvijek vjerujem da je čovjek najvažniji na ovom svijetu. Ukoliko je Općina Centar u mogućnosti dobro bi nam došla pomoć u obnovi objekta gdje je smješteno sjedište mitropolije dabrobosanke i Saborne crkve u Sarajevu, koji su tokom vremena dosta dotrajali, naglasio je Hrizostom.

 

Koliko je ovaj grad ponosan na svoju multikulturalnost i multikonfesionalnost podsjetio je Josip Pejaković koji je kazao da su tokom četverogodišnje opsade svi pravoslavni vjerski objekti u Sarajevu ostali netaknuti, te da je svakog dana obavljana služba za vjernike koje su tokom službe čuvali pripadnici Armije i MUP-a RBiH.

 

Ovom prilikom je načelno dogovoreno da Općina Centar finansijski pomogne obnovu krova pravoslavne kapele na groblju "Sveti arhanđeli Georgije i Gavrilo" na Ciglanama, koja je izgrađena davne 1939. godine, te da podrži rad Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti