Ajnadžić prisustvovao akademiji posvećenoj liku i djelu Zaima Imamovića

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mezarju Alipašine džamije u Sarajevu jučer je započelo obilježavanje 22. godišnjice od pogibije heroja sa Drine Zaima Imamovića, koji je poginuo u mjestu Čelina na obroncima Treskavice 9. oktobra 1995. godine, na borbenoj liniji u trenutku dok je komandovao ofanzivom za deblokadu Sarajeva i Goražda.
Ajnadžić prisustvovao akademiji posvećenoj liku i djelu Zaima Imamovića

U ime Općine Centar cvijeće su položili načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, njegov pomoćnik za boračko-invalidsku zaštitu Hamza Đulaga, savjetnici načelnika Mustafa Resić, Bećir Sirovina, Osmo Babić i Jasmin Gerin te predsjednik Komisije Općinskog vijeća Centar za boračka pitanja Dževad Jusić.

 

Nakon polaganja cvijeća u haremu Alipašine džamije, u poslijepodnevnim satima program je nastavljen u Goraždu, gdje je prvo položeno cvijeće na Spomen obilježje ubijenoj i nastradaloj djeci 1992–1995. godine, nakon čega je u velikoj sali Centra za kulturu održana akademija posvećena liku i djelu Zaima Imamovića na kojoj su ratni komandanti i zvaničnici govorili o liku i djelu legendarnog komandanta.

 

Zaim Imamović je rođen 22. aprila 1961. godine, u selu Poratak kod Ilovače, petnaestak kilometara od Goražda. Oficirsku karijeru u JNA završio je u činu kapetana prve klase, koju je napustio 8. aprila 1992. godine i odmah se priključio Teritorijalnoj odbrani Republike Bosne i Hercegovine. U maju 1992. godine u mjestu Posestra je osnovao Prvu drinsku brigadu čiji je bio komandant. U borbama je četiri puta ranjavan, a posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“. Zaim Imamović poginuo je 9. oktobra 1995. godine u 34. godini života na prvoj borbenoj liniji u rejonu Rogojske grede - lokalitet Treskavice. Samo dva dana prije uspostave trajnog primirja na tlu BiH, veliki čovjek, patriota i heroj oslobodilačkog rata, poginuo je od gelera granate. Zaustavljen je na putu ka rodnom Goraždu u ostvarivanju životnog cilja, spojiti goraždansku sa slobodnom teritorijom ostatka države. Nije dočekao da uživa u slobodi, za koju se dugo i požrtvovano borio. Smrt je bila brža od želje da stigne do Drine. Ostala je uspomena na velikog komandanta i heroja, komandanta brigade bosanske Armije, Zaima Imamovića.

 

Obavljao je, u činu majora, dužnost komandanta 14. divizije Prvog korpusa Armije RBiH. Jedan je od organizatora operacije kodnog naziva "Krug", izvedene od 15. augusta do 18. septembra 1992. godine, u kojoj je oslobođeno Goražde i čitava teritorija ove općine, te značajni dijelovi općina Foča i Rogatica.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti