Obilježena tužna godišnjica tragično stradalih studentica Selme Agić i Edite Malkoč

Povodom godišnjice smrti Selme Agić i Edite Malkoč danas je ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu polaganjem cvijeća i minutom šutnje odata počast tragično nastradalim djevojakama čija smrt je potresla cijelu BiH. Organizatori okupljanja su porodice nastradalih, dekanat Filozofskog fakulteta u Sarajevu i grupa studenata psihologije.
Obilježena tužna godišnjica tragično stradalih studentica Selme Agić i Edite Malkoč

Na mjestu pogibije dvije studentice iz Bugojna i Bosanske Krupe okupili su se brojni prijatelji, poznanici, kolege i osoblje Filozofskog fakulteta. U znak sjećanja na stradale djevojke delegacija Općine Centar je položila cvijeće i odala počast.

 

Dekan Filozofskog fakulteta Sarajevo Salih Fočo je s današnjeg skupa i mirnog protesta na mjestu njihovog stradanja poručio da na licima njihovih roditelja više nikada neće biti vedrine i osmijeha.

 

-Iza nas je tužna godina od kako nema Edite i Selme. Nema njihove radosti životu i ljepoti studiranja, najljepšeg mladalačkog doba. Roditelji Selme Agić i Edite Malkoč nisu osjetili njihovu radost i sreću do kraja. Nisu bili s njima za vrijeme njihovog studija, iako je smrt nešto neizbježno. One ničim nisu zaslužile da im se oduzme život. Građani su to potvrdili i jasno rekli da se ne slažu s neodgovornim društvom. Život Edite i Selme je prekinut nasilno, nemarom neodgovornog čovjeka. Ako postoji neka iskra utjehe za njihove roditelje onda se ona ogleda u činjenici da su svoju solidarnost i bunt iskazali u velikom broju studenti, građani i profesori. Ovo mjesto je postalo simbol ne stradanja, već simbol mladosti i njihovog revolta protiv neodgovornih pojedinaca i neefikasne vlasti, istakao je, između ostalog, dekan Filozofskog fakulteta Salih Fočo.

 

Otac Selme Agić naglasio je da nema kazne koja bi vratila njegovu kćerku i Editu.

 

-Hvala svima koji nas podržavaju, jer bez njih ništa ovo ne bi bilo. Ja se nadam da ćemo istrajati i ispuniti svoju misiju da se izborimo. Za mene nema zadovoljavajuće kazne, jer to naše djevojke ne može vratiti, a naš zakon kaže da Sefić može dobiti 15 godina zbog nesreće i još pet zbog bijega, ali to nikada ne može nadoknaditi živote naše djece, kazao je Agić.

 

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu u toku je postupak protiv Sanjina Sefića, njegove sestre Sare Sefić, te još nekoliko osoba koje su Sefiću pomogli u bijegu nakon nesreće.

 

Ranije je načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić izrazio spremnost ove lokalne zajednice da učestvuje u finansiranju izgradnje spomenika nastradalim studenticama.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti