Završen 10. Dječiji festival „Hajde svijete budi dijete“

U okviru Dječije nedjelje na sceni u Jelićevoj pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo, a u organizaciji Javne ustanove „Centar kulture i mladih“ od 3. do 7. oktobra 2017. godine održan je tradicionalni 10. dječiji festival „Hajde svijete budi dijete“ gdje su odigrane pozorišne predstave za djecu koje je pogledalo više od hiljadu mališana.
Završen 10. Dječiji festival „Hajde svijete budi dijete“

Naime, festival „Dječija nedjelja“ u Kantonu Sarajevo tradicionalno se održava u cilju promocije dječijih prava, poboljšanja društvene brige za djecu i jačanja odgovornosti svih subjekata koji brinu o djeci i štite njihova prava.

 

Dječiji festival „Hajde svijete budi dijete“, koji nije takmičarskog karaktera, ima za cilj da putem pozorišta za djecu i mlade uvodi najmlađe generacije u teatarsku umjetnost, sa posebnim akcentom na pedagošku dimenziju programa, promovišući toleranciju, dijalog, mir, humaniji odnos prema drugovima, porodici, prirodi...

 

-Sve predstave su bile besplatne, prilagođene djeci, a u sebi nose određene pouke lako shvatljive za naše najmlađe sugrađane. Ovo je jedan od najljepših festivala koje JU „Centar kulture i mladih“ radi u sklopu Dječije nedjelje. Na festivalu je odigrano pet predstava. Ove godine smo pružili puno radosti i mislim da je Dječiji festival i ovaj put pokazao punu opravdanost svoga postojanja, kazao je direktor Centra kulture i mladih Senad Bostandžić.

 

Posljednjeg dana festivala, u subotu, 7. oktobra 2017. godine prikazana je predstava „Zapadna Nigdilija“ u izvedbi Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo. Pored pomenute predstave, pred mališanima iz osnovnih škola igrane su predstave „Bremenski muzikanti“ u izvedbi glumaca Pozorišta mladih Sarajevo, „Put do čarolije“ koju su izveli glumci Narodnog pozorišta Zenica, „Škola za klovnove“ kojom se predstavilo Dječije pozorište iz Kruševca i „Mačak u čizmama“ u izvedbi Pozorišta lutaka iz Mostara.

 

Uz generalno pokroviteljstvo Općine Centar, koja je osnivač Javne ustanove „Centra kulture i mladih“', ovaj dječiji festival su pomogli Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Stari Grad.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti