Redovna 15. sjednica Općinskog vijeća Centar

U utorak, 26. septembra 2017. godine održan je prvi dio 15. redovne sjednice Općinskog vijeća Centar. Sjednicu je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća. Zbog obimnog dnevnog reda nastavak sjednice je zakazan za petak, 29. septembra u 9 sati.
Redovna 15. sjednica Općinskog vijeća Centar

Izvještaj o izvršenju budžeta u prvom polugodištu 2017.

Općinsko vijeće je usvojilo Izvještaj o izvršenju budžeta Općine Centar u prvom polugodištu 2017. godine. Ovogodišnji općinski budžet planiran je u ukupnom iznosu od 56.275.630 KM. Za prvih šest mjeseci ostvareno je 76,70% planiranih prihoda i primitaka za ovu godinu, odnosno 43.164.109 KM. Ostvareni izdaci iznose 13.575.118 KM, što je odnosu na plan 24,12%, pri čemu su tekući izdaci izvršeni sa 33,99%, a kapitalni sa 16,19%. Ovakva realizacija izdataka je očekivana, posebno imajući u vidu da se kod kapitalnih grantova i ulaganja u prvom polugodištu obavljaju pripreme i tenderske procedure, a sami radovi i finansijske transakcije se realiziraju u trećem i četvrtom kvartalu. Također treba uzeti u obzir da su kod kapitalnih ulaganja planirani projekti najzahtjevniji sa stanovišta realizacije (vodovod Nahorevo, izgradnja škole na Šipu i drugo). U odnosu na prethodnu godinu prisutan je pozitivan trend u dinamici realizacije kapitalnih projekata, što potvrđuju i podaci za devet mjeseci 2017. godine.

 

 

Budžetski prihodi od kamata na oročena sredstva  

Općinsko vijeće je usvojilo Izvještaj o investiranju raspoloživih novčanih sredstava Općine Centar za prvih šest mjeseci 2017. godine, prema kojem je ostvareno 86.919,92 KM  KM prihoda od kamata koje su dale banke na oročena sredstva iz općinskog budžeta, što je 59,53% u odnosu na planirana sredstva za ovu godinu. U odnosu na isti period prošle godine ovi prihodi su manji za 20,77%, što je najvećim dijelom očekivana posljedica manjih kamatnih stopa.

 

Podsjećamo da je prema odredbama federalnog Zakona o investiranju javnih sredstava, Općina obavezna angažovati neutrošena budžetska sredstva koja ima na svom računu, ukoliko ona nisu utrošena za planirane namjene, i investirati ih isključivo u oročene depozite kod banaka. Po tom osnovu prethodnih godina Općina je ostvarivala značajan godišnji prihod koji je ulagala u projekte od općeg interesa.

 

Završena izgradnja vodovoda Nahorevo, slijedi priključivanje domaćinstava

Mustafa Resić, savjetnik načelnika za investicije informisao je Općinsko vijeće o realizaciji projekta izgradnje vodovoda za naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja. Riječ je o najvećem projektu vodosnabdijevanja na području općine Centar u posljednjih dvadeset godina, u koji je Općina uložila više od dva miliona konvertibilnih maraka. Realizacija projekta započeta je u novembru 2016. godine zemljanim radovima na izgradnji rezervoara na lokalitetu Nahorevska brda, koji su nakon zimskog perioda nastavljeni u februaru. Izvršena je kaptaža izvorišta vode na lokalitetu Klanice, izgrađen rezervoar Nahorevska brda, izgrađena glavna vodovodna mreža u dužini 16 kilometara (od toga 5,7 KM transportni vod od izvorišta Klanice do rezervoara Nahorevska brda, te 10,3 KM distributivni vodovi od rezervoara do naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja). Osim toga, instalirana je sva pripadajuća oprema (komore, pumpe, ulični hidranti i drugo), izvršena je proba te distribucija vode od kaptaže Klanice do rezervoara Nahorevska brda, a izgrađen je i pristupni put koji omogućava nesmetan pristup vozilima radi nadzora i održavanja vodovoda. Prije tehničkog prijema, odnosno upotrebne dozvole ostalo je još nekoliko poslova koji će biti urađeni u najkraćem roku.

 

Rebalansom ovogodišnjeg budžeta obezbijeđena su dodatna sredstva kojima će se finansirati izgradnja vodovodnih priključaka za 350 domaćinstava kako bi ovaj vodovodni sistem bio u punoj funkciji, dok će budući korisnici finansirati troškove izgradnje šahta, nabavke i ugradnje baždarenog vodomjera, te dovođenje vode cijevima u njihov stambeni objekat.

 

-Od posebnog je značaja da se uporedo sa izdavanjem upotrebne dozvole izabere firma koja će se baviti poslovima nadzora i zaštite kao i održavanja vodovodnog sistema, isporuke, obračuna i naplate pitke vode, kazao je Resić.

 

MZ Pionirska dolina-Nahorevo će biti razdvojena na dvije mjesne zajednice

Općinsko vijeće je usvojilo izmjene i dopune Odluke o osnivanju i organizaciji mjesnih zajednica na području općine Centar, prema kojima se Mjesna zajednica ''Pionirska dolina-Nahorevo'' razdvaja na dvije mjesne zajednice. Inicijativu za razdvajanje ove mjesne zajednice na Mjesnu zajednicu ''Pionirska dolina" i Mjesnu zajednicu ''Nahorevo'' uputio je Savjet MZ na osnovu zahtjeva i peticije stanovnika Nahoreva, koji ističu da će formiranje posebne MZ donijeti korist tom ruralnom području gdje se dio domaćinstava bave poljoprivredom i stočarstvom, a postoje i prirodni potencijali za razvoj turizma.

 

Povodom ove tačke dnevnog reda Općinsko vijeće je usvojilo zaključak da Komisija za mjesne zajednice i saradnju sa drugim općinama i gradovima zajedno sa Službom za lokalnu samoupravu sačini analizu teritorijalnog ustrojstva i ostalih mjesnih zajednica i da li postoji sa ekonomskog i svih drugih bitnih aspekata opravdanost drugačije organizacije, te predlože strategiju eventualnog novog ustrojstva mjesnih zajednica u općini Centar.

 

 

Na ovoj sjednici su usvojene izmjene i dopune Odluke o privremenom korištenju javnih površina na području općine Centar. Najznačajnija izmjena je što je sada  data mogućnost oslobađanja plaćanja naknade za postavljanje ugostiteljskih bašti na javnim površinama najduže do dva mjeseca zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i drugih faktora na koje korisnik ne može uticati, kao što su građevinski radovi i drugo.

 

Usvojene su i izmjene i dopune Odluke o sufinansiranju izrade termo fasada – utopljavanja stambenih zgrada za kolektivno stanovanje. Izmjenama i dopunama Odluka je usklađena sa odredbama novog kantonalnog Zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade.

 

Izbor članova komisija

Na ovoj sjednici u Komisiju za statusna pitanja građana treće životne dobi izabrani su: Aida Gredić, predsjednica,  Emina Hajvazović, zamjenica predsjednice, Azra Brutus, Vera Erbez, Nada Lačević, Fikreta Šiširović i Maja Anzulović.

 

Dužnosti člana Komisije za odnose sa vjerskim zajednicama razriješena je Ira Adilagić, a umjesto nje izabran je Harun Jasika. Meliha Katana–Mujezinović razriješena je dužnosti člana i predsjednice Komisije za Statut i propise, a umjesto nje izabran je Abid Jusić. Seid Fazlagić je razriješen dužnosti člana Komisije za ekologiju i zaštitu kulturnog i prirodnog naslijeđa i na to mjesto je izabrana Inda Handžić-Bašić. Za člana Komisije za provođenje izbora za savjete mjesnih zajednica Općine Centar izabran je Samir Fazlić umjesno Admira Bukve koji je razriješen te dužnosti.

 

 

Potrebnu većinu glasova općinskih vijećnika nije dobio prijedlog o stavljanju van snage Odluke o osnivanju Stručne službe za poslove Općinskog vijeća Centar i pratećih akata Stručne službe za poslove Općinskog vijeća Centar.

 

 

Općinsko vijeće je informirano da su vijećnici Velija Katica i Abid Jusić istupili iz Kluba vijećnika SDA te da će ubuduće u Općinskom vijeću djelovati u sklopu Kluba samostalnih vijećnika.

 

I na ovom zasjedanju vijećnici su uputili brojna pitanja i inicijative.

 

Vijećnici su vodili raspravu o Prijedlogu odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Gradski centar Marijin Dvor'' za lokalitet Hastahana koja će biti nastavljena u petak, 29. septembra kada će biti razmatrane i preostale tačke dnevnog reda.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti