Nastavljena podrška redovnom školovanju romske djece

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, njegovi saradnici, te vijećnik Denis Challenger u utorak, 26. septembra 2017. godine u prostorijama Osnovne škole „Hasan Kikić“ uručili su prigodne novčane donacije u iznosu od po 100 KM za 83 učenika Roma koji redovno pohađaju nastavu u školama sa područja Centra.
Nastavljena podrška redovnom školovanju romske djece

Naime, riječ je o višegodišnjem projektu kojeg Općina Centar realizuje s ciljem podsticanja redovnog školovanja romske populacije. Sredstva su namijenjena kao pomoć za nabavku knjiga i školskog pribora koji su potrebni za redovno pohađanje nastave i uspješno savladavanje školskog gradiva. Općina Centar Sarajevo je iz budžeta za 2017. godinu obezbijedila 8.300 KM za ovu namjenu.

 

U školskoj 2017/2018. godini u deset osnovnih škola na području općine Centar nastavu redovno pohađaju 83 učenika Roma, što je više u odnosu na prethodnu školsku godinu kada ih je bilo 80. Skoro polovina ove romske djece je u Osnovnoj školi „Hasan Kikić“ na Gorici.

 

Načelnik Ajnadžić je kazao da će podrška ovakvim projektima biti nastavljena i u budućnosti.

 

-Mi smo sretni što smo danas ovdje. Općinska administracija na čijem sam čelu i u narednom periodu će biti posvećena djeci predškolskog odgoja, osnovnog i srednjeg obrazovanja. Želimo da svaka škola i svako naselje ima sportska igrališta, na čemu već intenzivno radimo, te da naši vrtići i škole budu uređeni. Ovo je dobar projekat i sigurno je da ćemo nastaviti podržavati politiku koja ide u prilog tome da naše drage komšije Romi i njihova djeca budu čvrsto integrirani u društvenu zajednicu, a ovo je jedan od načina kako to treba činiti. I u narednom periodu podržavat ćemo stipendiranja, prekvalifikacije i dokvalifikacije, jer imamo obezbijeđena sredstva u budžetu, a vi imate pravo da taj novac koristite. Želim vam uspješnu školsku godinu jer kvalitetno obrazovanje je jedini način za poboljšanje uslova života, naglasio je Ajnadžić.

 

Direktor Osnovne škole „Hasan Kikić“ Asim Torlak se zahvalio na podršci Općine Centar u obrazovanju Roma.

 

-Od ukupno 83 učenika romske populacije koji redovno pohađaju nastavu u školama sa područja općine Centar, u našoj školi ih je 37 na što smo jako ponosni. Ova tradicionalna novčana pomoć itekako dobro dođe učenicima u smislu nabavke knjiga i školskog pribora koji su im potrebni za redovno pohađanje nastave. Želim se zahvaliti Općini za ovu pomoć koju svake godine obezbijedi za učenike romske populacije koji redovno pohađaju osnovnu školu. Moram naglasiti da je ovo samo jedan od vidova pomoći koji nam Općina pruža, a to pokazuje koliko je ovoj lokalnoj zajednici stalo do obrazovanja naših najmlađih stanovnika, dodao je Torlak.

 

Ove školske godine novčane donacije Općine dobili su učenici Romi iz deset osnovnih škola: „Hasan Kikić“ (37 učenika); „Musa Ćazim Ćatić“ (10); „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ i „Alija Nametak“ (po 8 učenika); „Silvije Strahimir Kranjčević“ i „Isak Samokovlija“ (po 7 učenika); „Hasan Kaimija“ i „Nafija Sarajlić“ (po 2 učenika), a iz „Safvet-beg Bašagić“, te OŠ Katoličkog školskog centra novčanu donaciju je dobio po jedan učenik romske nacionalnosti.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti