Za 486 učenika Općina Centar obezbijedila besplatne užine

Općina Centar Sarajevo putem Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica i ove godine finansira nabavku đačkih užina za djecu iz porodica slabijeg imovinskog stanja.
Za 486 učenika Općina Centar obezbijedila besplatne užine

Za tu namjenu u općinskom budžetu za 2017. godinu obezbijeđeno je 85.000 maraka što pokazuje kontinuiranu brigu ove lokalne zajednice za djecu iz porodica slabijeg imovinskog stanja. Kao i prethodnih godina, osim učenika 11 osnovnih škola sa područja središnje sarajevske općine, besplatne đačke užine imaju i djeca iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju djece i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Vladimir Nazor“.

 

Općina Centar je za nabavku užina za 486 učenika za septembar izdvojila 7.765 KM dobavljačima koji dostavljaju užine školskim ustanovama.

 

- Službi za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica škole dostavljaju spiskove sa imenima učenika koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, odnosno koji ostvaruju pravo na dodatak na djecu koji je i jedan od uvjeta za ostvarivanje prava na besplatnu užinu, na osnovu čega naša služba provjerava stanje na terenu i donosi odluku o ispunjavanju prava na ovaj vid pomoći. Za jedno dijete mjesečno se izdvaja po 16 KM za užinu i to 9 mjeseci u godini, s obzirom da se nabavka užina ne vrši za vrijeme raspusta, istakla je Belma Bašović iz Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica.

 

Prema utvrđenim kriterijima najviše djece koja primaju besplatnu užinu dolazi iz Osnovne škole „Nafija Sarajlić“ (132), zatim slijede škole: „Alija Nametak“ (69), „Hasan Kaimija“ (54), JU Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju djece (52), „Hasan Kikić“ (41), „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ (36), „Musa Ćazim Ćatić“ (33), „Silvije Strahimir Kranjčević“ (21), „Vladislav Skarić (17), Osnovna škola Katoličkog školskog centra (15), „Isak Samokovlija“ (9), „Safvet-beg Bašagić“ (7), te iz Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Vladimir Nazor“ besplatnu užinu dobija petero djece koja stanuju na području općine Centar.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti