Novi pješački prelaz za veću sigurnost učenika OŠ „Isak Samokovlija“

U Ulici Fra Anđela Zvizdovića na Marijin dvoru, kod objekta Osnovne škole „Isak Samokovlija“, započeli su radovi na asfaltiranju posebnih objekata za smirivanje saobraćaja. Finansijer projekta je Općina Centar koja je za ovu namjenu izdvojila 7.550 KM. Ukoliko dozvole vremenske prilike, radovi bi mogli biti okončani tokom ove sedmice.
Novi pješački prelaz za veću sigurnost učenika OŠ „Isak Samokovlija“

Općina Centar je, s ciljem povećanja sigurnosti učenika Osnovne škole „Isak Samokovlija“ na Marijin dvoru, kao i drugih učesnika u saobraćaju, pokrenula projekat postavljanja posebnih objekata za smirivanje saobraćaja u Ulici Fra Anđela Zvizdovića kod pomenute škole. Elaborat za ovaj projekat je uradila firma „Design & QC“ d.o.o. Sarajevo, dok je za radove angažovana građevinska firma „Grakop“ iz Kiseljaka sa kojom Općina Centar ima potpisan sporazum za izvođenje radova na redovnom održavanju ulica.

 

U pomenutom elaboratu je navedeno da je stara ploha za umirivanje saobraćaja, zbog svoje dotrajalosti, predstavljala problem pješacima, posebno starijim i osobama u kolicima, ali i za bezbjedno odvijanje saobraćaja motornih vozila kroz tri saobraćajne trake.

 

Stoga je projektom preporučeno uklanjanje izdignute plohe, kao i rekonstrukcija ovog dijela Ulice Fra Anđela Zvizdovića u dužini od 15 metara. Visina novog prelaza će biti deset centimetara iznad saobraćajnice. Također je predviđena nivelacija šahtova i slivničkih rešetki, te je planirana izgradnja pristupnih rampi za osobe sa invaliditetom. Na kraju radova je planirano iscrtavanje horizontalne saobraćajne signalizacije.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti