Počeli radovi na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Panjina kula

Sredinom ove sedmice započeli su radovi na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u Panjinoj kuli. Kako je ovo veoma veliki i finansijski i tehnički zahtjevan projekat njegova realizacija je podijeljena u tri faze.
Počeli radovi na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Panjina kula

U prvoj fazi projekta, nakon prokopa i uklanjanja starih tehnički neispravnih cijevi planirana je ugradnja 3.000 metara novih cijevi za fekalnu i kišnu kanalizaciju (300 mm), kao i 1.120 metara cijevi (150 mm) potrebnih za priključke na okolne stambene objekte i priključke slivnika za kišnicu. Također, u ovoj fazi projekta će biti ugrađeni slivnici za prihvat oborinskih voda, koji će biti priključeni na novu kišnu kanalizaciju.

 

Prema glavnom projektu koji je uradilo KJKP „Vodovod i kanalizacija“, inače preduzeće koje je zaduženo za realizaciju i nadzor ovog projekta, prva faza izgradnje nove seperatne kanalizacije koštat će 1.853.000 KM.

 

Paralelno sa ovim radovima na rekonstrukciji nove kanalizacione mreže također je planirana zamjena cijevi vodovodne mreže u ovoj ulici. Ova infrastrukturna mreža je postavljena davne 1958. godine i tehnički je u jako lošem stanju. Kompletna dionica na kojoj će biti zamijenjena dotrajala vodovodna mreža iznosi 3.600 metara, za šta je potrebno izdvojiti gotovo 789.000 KM. Za ovu namjenu do sada je Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo na osnovu naplate vodnih naknada izdvojilo 250.000 KM za rekonstrukciju vodovodne mreže u Panjinoj kuli.

 

Realizacija pomenutog projekta je omogućena na osnovu sporazuma koji su potpisali načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, ministar komunalne privrede i infrastrukture Senad Hasanspahić, te direktor Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Nezir Hadžić. Prilikom potpisivanja ovih protokola načelnik Ajnadžić je izjavio da su ovi projekti od interesa za širu društvenu zajednicu i stoga Općina Centar izdvaja ova sredstva iz budžeta s ciljem poboljšanja vodosnabdijevanja naselja u Centru.

 

Osim za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u Panjinoj kuli, Općina Centar je također ove godine obezbijedila finansijska sredstva za rekonstrukciju ove vrste mreže u Kemal-begovoj ulici, te u Ulici Maria Mikulića, za šta je iz svog budžeta izdvojila 480.000 KM.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti