U toku sanacija klizišta u Ulici Radava do broja 35

Tokom protekle sedmice radnici firme „Grakop“ iz Kiseljaka, odabrane putem javnog poziva kao najpovoljniji izvođač radova, započeli su sanaciju klizišta u Ulici Radava do broja 35 na Nahorevu.
U toku sanacija klizišta u Ulici Radava do broja 35

Općina Centar Sarajevo kao investitor projekta je obezbijedila u svom budžetu sredstva za sanaciju klizišta na navedenoj adresi, dok je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, kao realizator i nadzor ovog projekta, završio kompletnu proceduru i potpisao ugovor sa izvođačem radova.

 

Podsjećamo, glavni projekt sanacije zajedno sa elaboratom o istraživanjima i ispitivanjima sa prijedlogom mjera sanacije ovog klizišta, uradio je Institut za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu. Općina Centar Sarajevo je za izradu projektne dokumentacije izdvojila 7.000 KM.

 

U toku je izgradnja armirano-betonske potporne konstrukcije dužine 22 metra, koja će osim stabilizacije tla i uklanjanja opasnosti za stambeni objekat i saobraćajnicu, također omogućiti i izgradnju novog lokalnog pristupnog puta. Visina potpornog zida će biti od 1,65 do 4 metra. Na kraju radova je predviđeno da se duž novog zida postavi zaštitna čelična ograda.

 

Općina Centar Sarajevo u posljednjih deset godina izdvojila je preko 11 miliona maraka za sanaciju klizišta na svome području, te je po visini uloženih vlastitih sredstava, kao lokalna zajednica, na prvom mjestu u Bosni i Hercegovini. Pojava klizišta u Kantonu Sarajevo u posljednjoj deceniji sve je učestalija, a poučeni iskustvima iz drugih sredina gdje je zbog neblagovremenog odgovora dolazilo do teških nesreća sa ljudskim žrtvama, Općina Centar je posvetila ogromnu pažnju rješavanju ovog problema.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti