Započeo projekt ozelenjavanja grobalja u Koševskoj dolini

Općina Centar Sarajevo obezbijedila je sredstva u budžetu za projekt hortikulturnog uređenja zelenih površina, ali i ozelenjavanja grobalja u Koševskoj dolini koja se prostorno nalazi na području ove lokalne zajednice. U narednom periodu na području općine Centar biće zasađene 8.372 sadnice čiji broj simbolizira žrtve genocida u Srebrenici.
Započeo projekt ozelenjavanja grobalja u Koševskoj dolini

S tim u vezi, u utorak 19. septembra 2017. godine načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, direktor „Pokopa“ Goran Cerić, direktor „Parka“ Alen Ramić kao i predstavnici Općinskog vijeća, Grada Sarajeva i boračkih udruženja položili su cvijeće na spomen-obilježje kod mezarja na pomoćnom stadionu Koševo, odali počast žrtvama, te ozvaničili početak realizacije projekta ozelenjavanja grobalja. Predstavnici Općine Centar, preduzeća „Pokop“ i „Park“ potpisali su i Memorandum o zajedničkim aktivnostima na realizaciji projekta hortikulturnog uređenja na teritoriji Općine Centar.

 

Riječ je o uređenju grobalja i javnih zelenih površina, a danas je počelo zasađivanje sadnica u Koševskoj dolini i to na grobljima „Lav“, „Sveti Arhanđeli Georgije i Gavrilo“, „Sveti Mihovil“, „Sveti Josip“ i „Sveti Marko“.

 

Načelnik Ajnadžić je naglasio da Općina Centar pridaje posebnu pažnju očuvanju prirode, te projektima ozelenjavanja i uspostavljanja novih zelenih površina.

 

-Ovo je i simbolički i suštinski iznimno dobar projekat. Simbolički zbog toga što smo donijeli odluku da na grobljima u Koševskoj dolini i parku Jezero zasadimo 8.372 sadnice čiji broj simbolizira stradanja u Srebrenici. Suštinski značaj ovog projekta ogleda se u očuvanju prirodne sredine jer ulaganje u rastinje i zelenilo, nije trošak nego ulaganje u zdravlje, kazao je Ajnadžić.

Cerić se zahvalio načelniku Ajnadžiću na podršci u realizaciji projekta ozelenjavanja grobalja.

 

-Koristim priliku da se zahvalim Općini Centar na podršci, kako ovoj tako i u drugim projektima koje realizira naše preduzeće. Prva faza realizacije projekta, koja je započela danas, a u kojoj je planirana sadnja oko 3000 sadnica će biti završena do kraja ovog mjeseca, nakon čega slijede ostale faze. Nadam se da će naša saradnja biti nastavljena i u budućnosti, a da ćemo opravdati ukazano povjerenje, istakao je Cerić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti