Otvorena Gradska biblioteka u Stocu

Zahvaljujući naporima članova Udruženja građana „Iskra“, na čelu sa predsjednikom Samirom Zekićem, u petak 15. septembra 2017. godine zvanično je otvorena Gradska biblioteka Stolac.
Otvorena Gradska biblioteka u Stocu

Ova prva otvorena biblioteka u Stocu nakon proteklog rata, uz saglasnost porodice, nosiće ime Mehmedalija Mak Dizdar.

 

Knjige, na molbu članova ovog udruženja, su darovali građani, razna udruženja, općine u FBiH te neke muzejske institucije. Među najvećim donatorima knjiga se nalaze Općina Centar Sarajevo, Zemaljski muzej BiH, Biblioteka Grada Sarajeva i Slobodna Bosna.

 

Kako je javnosti poznato, nakon što je pomenuto udruženje prije pet mjeseci uputilo pismeni zahtjev za donaciju knjiga za potrebe realizacije projekta “Biblioteka mjesto susreta”, Komisija Općinskog vijeća Centar za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima zajedno sa Službom za lokalnu samoupravu Općine Centar je odmah pokrenula akciju prikupljanja knjiga u svih 15 mjesnih zajednica Centra.

 

Građani su se, kao i do sada, odazvali u velikom broju na ovu akciju gdje je prikupljeno preko 3.000 naslova. Akciji prikupljanja knjiga su se priključili i učenici sarajevske Osnovne škole  “Silvije Strahimir Kranjčević” koji su također donirali značajan broj naslova. Pored toga, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić odobrio je izdvajanje 105 naslova iz općinske biblioteke. Prilikom uručenja prikupljenih knjiga dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Mustafa Mulić je izrazio nadu da će im prikupljene knjige dobro poslužiti za realizaciju njihovog projekta kojim žele napraviti mjesto okupljanja poput biblioteke gdje bi se družile i međusobno pomagale mlađe i starije generacije.

 

-Svjesni smo koliko je teška situacija u manje razvijenim općinama poput Stoca, stoga će predstavnici Općine Centar kroz sve projekte koji imaju za cilj razvoj Bosne i Hercegovine u kulturnom, ekonomskom i drugom pogledu uvijek rado pomagati manje razvijene općine, naravno u skladu sa svojim mogućnostima, kazao je Mulić.

 

Ova biblioteka raspolaže fondom knjiga od 7.000 naslova, kojeg čine klasična literatura, beletristika, djela domaćih i stranih autora. Radno vrijeme biblioteke je od ponedjeljka do petka u periodu od 10 do 17 sati.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti