Saradnja Općine Centar i grupacije Svjetske banke

Općina Centar je krajem decembra 2015. godine pristupila projektu privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja (LIFE), kojeg realizuje Međunarodna financijska korporacija (International Financial Corporation - IFC), koja djeluje kao grupacija Svjetske banke.
Saradnja Općine Centar i grupacije Svjetske banke

Od tada je pokrenut niz aktivnosti na unapređenju procedura i razvoju Općine, s ciljem pružanja kvalitetnije i brže usluge građanima.

 

Tim povodom Općinu Centar je posjetio Syed Akhtar Mahmood, vodeći stručnjak za privatni sektor u Globalnoj praksi trgovine i konkurentnosti Svjetske banke, zajedno sa svojim saradnicima. Ovom prilikom su predstavnici Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj Općine Centar (LER) predstavili dosadašnje rezultate projekta, posebno u slučaju privlačenja stranih investitora.

 

Pomenuta služba je napravila investicione vodiče za 20 velikih projekata koje sada prezentiraju potencijalnim investitorima od kojih većina dolazi iz inostranstva.

 

–Smatramo da je jedan od boljih načina ostvarivanja kontakata sa investitorima predstojeća investiciona konferencija koja do kraja ove godine treba biti održana u Sarajevu. Za sve ove projekta imamo razne modele kako ih realizovati sa investitorima od kojih su neki privatno-javno partnerstvo ili koncesija. Također, načelnik Nedžad Ajnadžić, koji cijelo vrijeme stoji iza ovih projekata, ima namjeru otvoriti kancelariju za investitore gdje bi mogli dobiti sve informacije i potrebna odobrenja i dokumentaciju, objasnio je Predrag Slomović iz Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj Općine Centar.

 

Općina Centar je tokom proteklog perioda putem pomenute službe pokrenula i nekoliko projekata finansiranih sredstvima budžeta ove jedinice lokalne samouprave koji imaju za cilj povećanje standarda života naših građana, te njihovog ekonomskog osamostaljenja: start-up projekat finansiranja pokretanja vlastitog biznisa, prekvalifikacija osoba koje su sada na spisku Biroa za zapošljavanje KS za programere, najdeficitarnije profesije, osnivanje IT tehnološkog parka, poticaji razvoju obrta i zanata...

 

Sastanku u ime Svjetske banke također su prisustvovali i Haris Komić i Imeldin Radaslić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti