Okončani radovi na sanaciji klizišta u ulicama Pećina i Urijan Dedina na Soukbunaru

Tokom proteklog perioda okončani su radovi na sanaciji klizišta u ulicama Pećina i Urijan Dedina na Soukbunaru.
Okončani radovi na sanaciji klizišta u ulicama Pećina i Urijan Dedina na Soukbunaru

Finansijer ovog projekta je Općina Centar koja je za ovu namjenu iz budžeta izdvojila 400.000 KM,dok je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo realizator i nadzor ovog projekta.

 

Angažovana firma „TB Inženjering“ iz Breze je tokom realizacije projekta postavila novi drenažni sistem za prikupljanje podzemnih voda, koje su pored nagiba terena i loših geomehaničkih svojstava tla jedan od uzroka klizanja zemlje na ovom lokalitetu.

 

Za stabilizaciju saobraćajnice postavljen je betonski gabionski zid u četiri reda, dok je ispod stambenog objekta u Ulici Pećina 31 izgrađen novi armirano-betonski potporni zid dužine 18 metara. U Urijan Dedinoj ulici također su izgrađena dva nova armirano-betonska potporna zida dužine 15 i 38 metara, ispod kojih su ugrađeni šipovi i sidra koja idu do 12 metara dubine za stabilizaciju tla.

 

Glavni projekat je uradio Institut za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu, što je također finansirala Općina Centar u iznosu od 17.850 KM.

 

Institut za geotehniku i geologiju je također uradio i projekat monitoringa klizišta koji se obavlja nakon sanacije kako bi se mogla procijeniti uspješnost izvedenih radova, za što su zadužena stručna lica iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti