Počast tragično stradaloj djeci u Dobrovoljačkoj ulici

Od minobacačke granate ispaljene sa agresorskih položaja sa Trebevića, 12. septembra 1992. godine u Ulici Hamdije Kreševljakovića 15 (tadašnja Dobrovoljačka) živote je izgubilo dvoje djece - Aida Grozdanić (11 godina) i Eldin Gvožđar (9 godina).
Počast tragično stradaloj djeci u Dobrovoljačkoj ulici

U znak sjećanja na nedužne žrtve, članovi porodica su zajedno sa predstavnicima Gradske uprave, Općine Centar i Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. položili cvijeće 12. septembra 2017. godine ispred spomen-ploče i odali počast tragično stradalim. U ime Općine Centar cvijeće su položili Mustafa Resić i Osmo Babić, savjetnici općinskog načelnika dr. Nedžada  Ajnadžića. Polaganju cvijeća su prisustvovali i učenici Osnovne škole „Vladislav Skarić“, a prisutnima se obratio Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

 

-Ovdje smo na mjestu gdje je na današnji dan 1992. godine počinjen jedan u nizu mnogobrojnih zločina nad djecom tokom opsade grada. Taj dan, kada je na snazi bila odluka usvojena na međunarodnoj konferenciji o stavljanju teškog naoružanja oko opkoljenog Sarajeva pod kontrolu UNPROFOR-a, zločinci sa brda su pucali na našu djecu kao da se radi o legitimnom vojnom cilju. Ovo je jedno od mjesta koje svjedoči i opominje, te obavezuje da to nikada ne zaboravimo. Zločinci sa brda su ubijali planirano, sistematski i kontinuirano civile u gradu, nisu birali ni mjesto ni vrijeme ni način. Djeca su ubijana tokom igre, sankanja, za stolom tokom ručka, tokom nastave u učionicama... Ovdje smo da pošaljemo poruku pravosudnim institucijama da počnu procesuirati zločince koji su ubili 1.600 djece tokom opsade grada, kazao je Grabovica.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti