Veliki interes građana općina Centar i Stari Grad za novi Centar za zdravo starenje

Naši stariji sugrađani već prvu sedmicu rada novog Centra za zdravo starenje u obnovljenim prostorijama u zgradi ''Svjetlosti'' (Muhameda Kantardžića 3) pokazuju veliki interes da se uključe u aktivnosti koje za građane treće životne dobi sa područja sarajevskih općina Centar i Stari Grad nudi novootvoreni Centar za zdravo starenje.
Veliki interes građana općina Centar i Stari Grad za novi Centar za zdravo starenje

Da podsjetimo, načelnici općina Centar i Stari Grad dr. Nedžad Ajnadžić i Ibrahim Hadžibajrić su  4. septembra 2017. godine sa Sejdefom Bašić-Ćatić, direktoricom Udruženja ''Partnerstvo za javno zdravlje'' koje implementira pomenuti projekt, potpisali ugovor o partnerstvu, čime je zvanično otvoren novi Centar za zdravo starenje. Općina Centar je ustupila svoj prostor površine 140 metara kvadratnih i finansirala njegovu obnovu i opremanje. Na osnovu potpisanog ugovora, obaveza Općine Centar je da svake godine u svom budžetu obezbijedi iznos od 28.000 KM, dok će Općina Stari Grad izdvajati godišnje 20.000 za nesmetan rad ovog centra.

 

Direktorica Sejdefa Bašić-Ćatić je kazala da u prvih sedam dana rada Centra za zdravo starenje vlada veliki interes naših sugrađana treće životne dobi u koji je već učlanjeno njih 50 i da se taj broj svakodnevno povećava.

 

-Kako bi naši stariji sugrađani sa područja ove dvije susjedne gradske općine kvalitetno i sadržajno provodili svoje slobodno vrijeme, u novom Centru za zdravo starenje već su počele brojne aktivnosti: preventivno-korektivna gimnastika, kursevi engleskog i njemačkog jezika, obuka za rad na računaru, likovna sekcija, horsko pjevanje, sekcija turskog veza... Osim toga, u planu su nam i zajednički izleti i druge aktivnosti, kao što je volontiranje naših članova za pomoć starim i iznemoglim osobama. Centar je otvoren svakim radnim danom od 9 do 15 sati, a zavisno od interesovanja pojedine aktivnosti ćemo imati u poslijepodnevnim ili večernjim satima. Ostvarujemo stalnu saradnju sa Centrom za zdravo starenje koji već drugu godinu uspješno djeluje u prostorijama u Titovoj ulici 12, kao i sa drugim takvim sarajevskim centrima. Kako bi se što više zainteresiranih sugrađana uključilo u naše aktivnosti namijenjene osobama treće životne dobi, planiramo u općinama Centar i Stari Grad i u mjesnim zajednicama promovirati među građanima ovaj novootvoreni Centar za zdravo starenje, istakla je direktorica Udruženja ''Partnerstvo za javno zdravlje''.

 

Jedna od novih članica ovog Centra Emira Muratović je izjavila da je željno očekivala njegovo otvaranje jer stanovnici općine Stari Grad nisu do sada imali mjesto za sadržaje namijenjene starijim sugrađanima.

 

-Stoga veliko hvala načelnicima Ibrahimu Hadžibajriću i Nedžadu Ajnadžiću što su nam omogućili da se u lijepo uređenom prostoru družimo u slobodno vrijeme. Atmosfera u Centru je izuzetno prijatna i rado ću ovdje dolaziti, kazala je Muratović.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti