Otvoren Dnevni centar za osobe sa invaliditetom

Povodom Dana Kantonalne javne ustanove „Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba“ u Nahorevu, uposlenici Doma su zajedno sa štićenicima, u petak 8. septembra 2017. godine, organizovali manifestaciju pod nazivom „Nahofest 2017“ na kojem su štićenici ove institucije izveli prigodne kompozicije.
Otvoren Dnevni centar za osobe sa invaliditetom

U okviru ovogodišnjeg obilježavanja ovog datuma upriličeno je i otvaranje Dnevnog centra za osobe sa invaliditetom.

 

U ime Općine Centar manifestaciji su prisustvovali dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sulejman Haljevac i Belma Bašović iz Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica.

 

Prisutne je pozdravila direktorica Doma za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba Sanita Alagić naglasivši da je za njih ovaj dan poseban.

 

-Danas širimo naše zadatke i otvaramo nove mogućnosti da u lokalnoj zajednici otvorenjem dnevnog centra podržimo osobe sa invaliditetom i još jednom dokažemo da su važan dio našeg društva. Centar je prvenstveno namijenjen osobama sa invaliditetom koje nisu institucionalno zbrinute, a njegovim otvaranjem nastojat ćemo da ovim osobama omogućimo izlazak iz zatvorene porodične sredine, druženje, komunikaciju i razmjenu iskustava, kvalitetnije korištenje slobodnog vremena, uključivanje u edukativne i okupacione programe, sticanje određenih vještina i interesovanja, a samim tim i jačanje povjerenja u vlastite mogućnosti. Centar će svojim programima omogućiti rehabilitaciju, socijalizaciju i integraciju osoba sa invaliditetom. Osnivanje Dnevnog centra je pokrenuto na inicijativu uprave i menadžmenta naše ustanove, a uz podršku Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS na čelu sa ministricom Amelom Dautbegović kao i Općine Centar predvođene načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, pojasnila je Alagić.

 

Podsjećamo, Općina Centar već dugi niz godina pomaže i podržava rad pomenute ustanove, a takva uspješna saradnja će biti nastavljena i u budućnosti.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti