Općina Centar daje svesrdnu podršku Informativnom centru Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić primio je u četvrtak, 7. septembra 2017. godine u Općini prof. dr. Ivu Komšića i Hajrudina Ibrahimovića, predstavnike Informativnog centra Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, koji je smješten u Vijećnici u Sarajevu.
Općina Centar daje svesrdnu podršku Informativnom centru Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

U razgovoru koji je tom prilikom vođen načelnik Ajnadžić je naglasio da Općina Centar svesrdno podržava uspostavljanje Informativnog centra MKSJ u Sarajevu i da će pružati finansijsku, tehničku i drugu podršku njegovom radu. Uz to je dodao da će arhivska građa i rad ovog centra nesumnjivo doprinijeti istini o zločinima koji su počinjeni.

 

-Istina o dešavanjima tokom protekle agresije može svima samo koristiti. Možda nekima neće biti pravo, ali smatram da istina neupitno ide u korist države, njenoj državnosti i kontinuitetu, rekao je Ajnadžić.

 

Prof. Komšić je istakao da je uspostavljanje Informativnog centra MKSJ u Sarajevu od historijskog značaja jer Sarajevo i Bosna i Hercegovina dobivaju jednu od najznačajnijih arhiva koja će omogućiti da se utvrdi istina o onome što se desilo 90-ih godina.

 

-Istraživanjima rata mi možemo pokazati i dokazati pozadinu rata, agresije i genocida. Mi ustvari nemamo dubinske analize zločina koji se i dan danas dešavaju neprestano. Izrečene su presude, ali političku krivicu bez čijeg ambijenta nema zločina, etičku i moralnu odgovornost, psihološku dimenziju koju niko ne utvrđuje, treba izučavati, a upravo to će biti jedan od ciljeva ove arhive. Imamo puno materijalnih dokaza koje treba prezentirati javnosti. Ova arhiva koju ćemo mi napraviti služit će tome da se svako suoči sa prošlošću. Jer bez suočavanja sa prošlošću nema budućnosti. Bez suočavanja sa istinom ne možemo graditi mir, stabilnost i bolju budućnost naše zemlje, dodao je Komšić.

 

Podsjećamo da je Savjet bezbjednosti UN-a zatražio od Međunarodnog suda da omogući osnivanje informativnih i dokumentacionih centara u zemljama bivše Jugoslavije koji će pružiti digitalni pristup svim javnim spisima i arhivskom materijalu Međunarodnog suda i provoditi različite outreach aktivnosti s ciljem promoviranja naslijeđa Međunarodnog suda.

 

U novembru prošle godine potpisan je memorandum o razumijevanju između Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Grada Sarajeva o uspostavljanju Informativnog centra u BiH koji je smješten u sarajevskoj Vijećnici. U memorandumu se navode konkretne funkcije Centra, uključujući njegovu izložbenu komponentu, podršku pravnim stručnjacima i civilnom društvu, kao i provođenje aktivnosti na unapređenju procesa tranzicijske pravde kroz upotrebu arhivskog materijala MKSJ.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti