Arheološka istraživanja u parku Kalin hadži Alijine džamije

U prisustvu načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića i direktora Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH dr. Senaida Zajimovića danas su na lokalitetu Kalin hadži Alijine džamije, smještenom na uglu ulica Kulovića i Branilaca Sarajeva, započeli radovi na arheološkim istraživanjima ovog lokaliteta.
Arheološka istraživanja u parku Kalin hadži Alijine džamije

Investitori ovog projekta, koji ima za cilj uređenje zapuštenog kompletnog lokaliteta parka, te konzervaciju arheoloških iskopina, su Općina Centar i Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

Načelnik Ajnadžić je ovom prilikom istakao da su u planiranju realizacije ovog projekta prihvaćene sve sugestije koje je uputio Rijaset Islamske zajednice u BiH. 

 

-Kompetentni ljudi iz arheologije danas započinju sa radovima na detaljnom istraživanju ovog lokaliteta. Glavni projekat revitalizacije arheoloških nalaza Kalin-hadži Alijine džamije i uređenja zapuštenog kompletnog lokaliteta parka je uradio Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, koji je također zadužen i za nadzor ovog projekta. Općina Centar i Općinsko vijeće je odlučno da urbaniziramo i uredimo ovaj prostor. Nakon uređenja i završetka iskopavanja slijedi konzervacija arheoloških iskopina, te ograđivanje cijelog lokaliteta. Općinsko vijeće Centar je donijelo odluku o izradi Urbanističkog projekta ''Pošta-Sud'', gdje će građani tokom trajanja javne rasprave imati priliku predložiti njihovo viđenje lokaliteta, dok će struka donijeti konačan stav šta je ovdje moguće, objasnio je Ajnadžić.

 

Arheološka istraživanja obavlja Društvo arheologa 1894 u saradnji sa Muzejom grada Sarajeva i Institutom za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

 

-Cilj našeg uključenja u ovaj projekat jeste da se ono uspješno privede kraju u što kraćem vremenskom roku. Također je ovo jedinstvena prilika da u istraživanje na ovom lokalitetu uključimo naše studente. U planu je da se prvo očisti i ukloni višak zemlje i evidentira trenutno stanje, nakon čega slijede arheološka iskopavanja na temelju srušene džamije sa pratećim objektima, objasnio je Adnan Kaljanac, docent na Katedri za arheologiju i direktor Instituta za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

 

Nekadašnja džamija, koja je važila za jednu od najljepših u Sarajevu, zajedno sa mektebom izgrađena je 1535. godine, a srušena 1947. godine i njen posjed se prostirao sve do obale rijeke Miljacke, na kojoj se sada nalaze stambene zgrade i objekat Pošte.

 

Današnjem početku arheoloških iskopavanja su također u ime Općine Centar prisustvovali Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika, Alma Sadović, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, kao i Abdulgafar efendija Velić, pomoćnik sarajevskog muftije.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti