Aktivnosti na izradi lokalnog akcionog plana za Rome na području općine Centar

U Općini Centar Sarajevo, 7. septembra 2017. godine, održana je četvrta po redu radionica tima za izradu lokalnog akcionog plana za Rome na području ove lokalne zajednice.
Aktivnosti na izradi lokalnog akcionog plana za Rome na području općine Centar

Podsjećamo, Općina Centar je potpisala memorandum o razumijevanju sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Udruženjem Kali Sara Romski informativni centar, kojim je ozvaničen sporazum o izradi lokalnog akcionog plana za rješavanje problema Roma na području općine Centar Sarajevo za period 2017-2020. godine, a koji obuhvata obrazovanje, stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje, zdravstvenu zaštitu i očuvanje kulturne baštine Roma. Partneri na projektu izrade LAP-a za Rome  su se obavezali da će pružati tehničku i pravnu pomoć.

 

Nakon potpisivanja pomenutog memoranduma imenovan je radni tim od strane načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića, a koji  se sastoji od predstavnika  relevantnih službi Općine Centar, državnih institucija, javnih ustanova, međunarodnih institucija, romskog nevladinog sektora. Članovi radnog tima su na dosadašnjim radionicama međusobno podijelili zadatke, odabrali model izrade LAP-a za Rome, kreirali nacrt dokumenta koji će nakon unosa današnjih sugestija, primjedbi i prijedloga biti dostavljen načelniku i Općinskom vijeću na razmatranje. Pomenute radionice održavane su sa ciljem prepoznavanja prioritetnih problema Roma, definisanja mjera, raspodjele odgovornosti, utvrđivanja vremenskog roka i potrebnih sredstava koja se namjeravaju obezbijediti dijelom iz budžeta Općine Centar i drugim dijelom iz pristupnih fondova.

 

Akcioni plan Općine Centar za rješavanje problema Roma u oblastima obrazovanja, zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite Roma 2017-2020. godine sa jedne strane će biti primjena novog Revidiranog akcionog plana BiH, a sa druge strane izraz brige ove lokalne zajednice za svoje sugrađane pripadnike romske nacionalne manjine.

 

Izrađen LAP za Rome često je uslov za apliciranje ka donatorima za dobijanje novčanih sredstava, određenim prijedlogom projekata u cilju smanjenja ugroženosti i poboljšanja položaja Roma.

 

Prilikom procjene o brojnosti Roma utvrđeno je da na teritoriji općine Centar Sarajevo živi 250 romskih porodica (broj porodica varira, s obzirom na sve češću migraciju romskog stanovništva u zemlje EU). Romi su na području općine Centar najbrojnija, a istovremeno socijalno najugroženija nacionalna manjina.

 

Današnjoj radionici prisustvovali su predstavnici više ustanova i udruženja iz različitih društvenih sfera bosanskohercegovačkog i međunarodnog okruženja, kao što su: JU Služba za zapošljavanje KS, JU Djeca Sarajeva, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, Prosvjetno-pedagoški zavod KS, Fond otvoreno društvo BiH, COI Step by Step, OŠ “Hasan Kikić“, OSCE, JU Dom zdravlja KS “Vrazova“ i drugi. U ime načelnika dr. Nedžada Ajnadžića, radionici je prisustvovao njegov savjetnik za društvena pitanja Osmo Babić koji je iznio niz korisnih prijedloga i sugestija za izradu konačnog Prijedloga LAP-a.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti