Općinsko vijeće Centar o osnivanju javnog preduzeća za održavanje objekata u vlasništvu Općine

U ponedjeljak, 4. septembra 2017. godine održana je 3. tematska sjednica Općinskog vijeća Centar na čijem dnevnom redu je bio Elaborat o ekonomskoj opravdanosti osnivanja pravnog lica za upravljanje i održavanje objekata u vlasništvu Općine Centar.
Općinsko vijeće Centar o osnivanju javnog preduzeća za održavanje objekata u vlasništvu Općine

Sjednicu je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar.

 

Zahvalnica Udruženja RVI paraplegičara KS za uklanjanje arhitektonskih barijera u Centru

Prije zvaničnog početka sjednice Elvis Sudar, predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida – paraplegičara Kantona Sarajevo uručio je Zahvalnicu koju je ovo udruženje dodijelilo načelniku Općine Centar dr. Nedžadu Ajnadžiću za podršku njihovom radu, a posebno za realizaciju projekta uklanjanja arhitektonskih barijera za nesmetano kretanje osoba s invaliditetom i umanjenim sposobnostima. Uputivši riječi zahvalnosti Općini, načelniku i vijećnicima Sudar je dodao da bi Vlada Kantona Sarajevo i druge institucije trebalo da slijede ovakav primjer Općine Centar.

 

Elaborat o ekonomskoj opravdanosti osnivanja javnog preduzeća

Osnivanje javnog preduzeća za upravljanje i održavanje objekata u vlasništvu Općine Centar bilo je na dnevnom redu 14. redovne sjednice Općinskog vijeća Centar, održane 27. jula 2017. godine, na kojoj su vijećnici dali podršku osnivanju javnog preduzeća i usvojili zaključak da se o elaboratu o ekonomskoj opravdanosti osnivanja pomenutog preduzeća održi posebna tematska sjednica s obzirom na činjenicu da se radi o veoma važnom i složenom pitanju.

 

Elaborat o ekonomskoj opravdanosti osnivanja pravnog lica za upravljanje i održavanje objekata u vlasništvu Općine Centar vijećnicima su na tematskoj sjednici prezentirali predstavnici konsultantske kuće ENOVA d.o.o. koja je i sačinila elaborat.

 

Pri tome su istakli da su rezultati analize prikazane u elaboratu dokazali opravdanost formiranja pravnog lica specijalizovanog za održavanje i upravljanje objektima, a u skladu sa strateškim ekonomskim i društvenim ciljevima i pravcima, čime bi Općina dobila mogućnost za efikasnije upravljanje imovinom, uz niže troškove održavanja i veće prihode i u konačnici poboljšanje kvaliteta života njenih građana. Rečeno je da Općina godišnje izdvaja značajna sredstva za tekuće održavanje objekata u njenom vlasništvu (stanovi, poslovni prostori, objekti kulture, skloništa, ceste, javne površine) kao i za kafilerijske i druge komunalne usluge i za te namjene angažuje treća lica. Stavljanjem tih usluga u nadležnost preduzeća koje bi se osnovalo, obezbijedilo bi se racionalnije trošenje i veća kontrola budžetskih sredstava i istovremeno postiglo efikasnije održavanje i bolji kvalitet usluga, a u konačnici da preduzeće u dogledno vrijeme postane samoodrživo, navedeno je u elaboratu gdje je data i projekcija očekivanih prihoda.

 

Također je navedeno da je Općina Centar u ovoj godini ušla u niz kapitalnih ulaganja u objekte od javnog interesa za građane (kao naprimjer vodovod za Nahorevo i Nahorevska brda i drugi planirani vodovodi), a po završetku projekata neophodno je imati pripremljen model ekonomski samoodrživog upravljanja i održavanja. Također, Općina ima namjeru preuzeti na upravljanje i druge objekte na njenom području, a raspolaže značajnim drugim resursima kao što su parking prostori, čijim korištenjem se mogu ostvariti značajni prihodi.

 

Vijećnici su u raspravi o ovoj temi kazali da je elaborat sa stanovišta struke dobro urađen i pohvalili što sadrži spisak objekata u vlasništvu Općine (stanovi, poslovni prostori i drugo), te istovremeno naglasili da je potrebno ponuditi odgovore na pojedina pitanja i sagledati sve aspekte posebno u svjetlu ustavnih promjena i najavljene disperzije komunalne privrede na lokalnu samoupravu uz zadržavanje principa nedjeljivosti sistema, odnosno rekonstrukcije kantonalnih komunalnih javnih preduzeća.

 

Naglasivši da elaborat predstavlja dobar okvir za dalju raspravu i iznalaženje najboljeg rješenja, općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je kazao da Općinsko vijeće treba dati smjernice i donijeti odluku o budućem modelu upravljanja objektima u općinskom vlasništvu, posebno imajući u vidu činjenicu da uskoro slijedi završetak izgradnje vodovoda Nahorevo u koji je Općina uložila dva miliona konvertibilnih maraka, za koji treba donijeti odluku o upravljanju.

 

Na prijedlog načelnika Općinsko vijeće je usvojilo dva zaključka. Prema prvom, Nacrt odluke o utvrđivanju javnog društvenog interesa za osnivanje pravnog lica za upravljanje i održavanje objekata u vlasništvu Općine Centar, a u sklopu toga i Elaborat o ekonomskoj opravdanosti osnivanja preduzeća, sa mišljenjima i prijedlozima iz rasprave na tematskoj sjednici, upućuje se u javnu raspravu u trajanju 21 dan.

 

Drugim zaključkom obavezano je rukovodstvo izvršne vlasti Općine Centar i Općinskog vijeća da od premijera Kantona Sarajevo, predsjedavajuće Skupštine Kantona Sarajevo i upravljačkih struktura KJKP ''Vodovod i kanalizacija'' zatraže izjašnjenje u roku od 60 dana o prijedlogu da ViK preuzme upravljanje i održavanje vodovoda Nahorevo.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti