Načelnici općina Centar i Stari Grad svečano otvorili novi Centar za zdravo starenje

U prisustvu velikog broja gostiju i predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti općina Centar i Stari Grad, u ponedjeljak 4. septembra 2017. godine, načelnici ove dvije općine dr. Nedžad Ajnadžić i Ibrahim Hadžibajrić su zajedno sa Sejdefom Bašić-Ćatić, direktoricom Udruženja „Partnerstvo za javno zdravlje“ koje implementira projekt, potpisali ugovor o partnerstvu, čime je zvanično otvoren novi Centar za zdravo starenje, smješten u zgradi “Svjetlosti” (Muhameda Kantardžića 3).
Načelnici općina Centar i Stari Grad svečano otvorili novi Centar za zdravo starenje

Općina Centar je ustupila svoj prostor površine 140 metara kvadratnih i finansirala njegovu obnovu i opremanje, za šta je iz svog budžeta izdvojila više od 120.000 KM.

 

Tokom obraćanja prisutnima načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je kazao da je današnje otvaranje Centra za zdravo starenje na granici dvije gradske općine rezultat jako dobre saradnje općina Centar i Stari Grad.  –Ovaj centar je dobra priča i pokazatelj da se može raditi zajedno za dobrobit svih onih koji imaju interes da koriste ovaj centar u slobodno vrijeme. Zahvaljujem se Hadžibajriću i njegovoj administraciji, jer smo lako našli rješenje za sve probleme i nadam se da će u perspektivi ovaj centar zapravo odgovoriti svojoj funkciji kojoj je i namijenjen. Mi sa ovim projektom ne namjeravamo stati i naše su namjere da otvorimo još jedan ovakav centar na našem području, kazao je Ajnadžić.

 

Koordinatorica Centra za zdravo starenje Varja Nikolić se zahvalila načelnicima Starog Grada i Centra, te njihovim stručnim timovima na implementaciji ovog projekta. Dodala je i da je ovo nastavak širenja mreže ovakvih centara na području čitavog grada i da vlada veliko interesovanje građana treće životne dobi za boravak u ovakvim centrima. Prvi Centar za zdravo starenje na području središnje sarajevske općine je otvoren 18. januara 2016. godine u prostorijama u Ulici maršala Tita 12. Taj centar sa više od 500 svojih članova se pokazao veoma uspješan i stoga je načelnik Ajnadžić pokrenuo proceduru obnove i opremanja još jednog Centra za zdravo starenje.  Za zdravstveni dio ovog projekta će biti zaduženi predstavnici Udruženja „Generacija“, koji su danas zajedno sa načelnicima općina Centar, Stari Grad i Novo Sarajevo podijelili osobama treće životne dobi 50 aparata za mjerenje glukoze u krvi. Današnjoj svečanosti je prisustvovao i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, općine koja je prva otvorila Centar za zdravo starenje na svom području.

 

Na osnovu potpisanog ugovora o partnerstvu, obaveza Općine Centar je da svake godine u svom budžetu obezbijedi iznos od 28.000 KM, dok će Općina Stari Grad izdvajati godišnje 20.000 za nesmetan rad ovog centra.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti