Kod škole ''Alija Nametak'' prošireni trotoari i izgrađena pristupna rampa

Do početka nove školske godine, koja je nastupila 4. septembra 2017. godine, radnici građevinske firme „Bosman“ su uspjeli završiti radove na proširenju trotoara i izgradnji rampe za prilaz osobama sa invaliditetom ispred objekta Osnovne škole „Alija Nametak“ u Ulici Zaima Šarca na Bjelavama.
Kod škole ''Alija Nametak'' prošireni trotoari i izgrađena pristupna rampa

Prema glavnom projektu, kojeg je uradila firma „Design & QC“ d.o.o. Sarajevo, uz nove trotoare u dužini od oko 70 metara postavljeni su novi betonski izdignuti ivičnjaci s ciljem sprečavanja nelegalnog parkiranja motornih vozila, te novi asfalt duž trotoara sa obje strane saobraćajnice. Širina ovih trotoara sada iznosi po 1,5 metar, čime je povećana sigurnost pješaka, posebno djece koja dolaze i odlaze iz pomenute škole.

 

Također je izgrađena nova pristupna rampa kako bi osobe sa invaliditetom mogle nesmetano ulaziti u dvorište škole, što do sada nije bilo moguće. U toku su radovi na uklanjanju starog oštećenog asfalta duž saobraćajnice, te pripremni radovi na postavljanju kulir ploča duž rampe za prilaz osoba sa invaliditetom kao i nove zaštitne ograde i ulazne kapije. Po okončanju svih radova bit će postavljene nove saobraćajne prepreke za smanjenje brzine motornih vozila kod objekta škole (ležeći policajci), te vertikalna i horizontalna signalizacija. Projekt je pokrenula Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, s ciljem povećanja sigurnosti učesnika u saobraćaju, posebno djece.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti