Polaganjem cvijeća počelo obilježavanje godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Na šehidskom mezarju Kovači, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem dužne počasti svim šehidima i poginulim pripadnicima Armije RBiH, u srijedu, 30. augusta 2017. godine, zvanično je započelo obilježavanje 25. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH.
Polaganjem cvijeća počelo obilježavanje godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Prema protokolu manifestacije, koju je organizovalo  Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, cvijeće je prvo položeno ispred spomen-obilježja posvećenog svim šehidima koji su ukopani na mezarju Kovači, nakon čega su delegacije obišle i položile cvijeće ispred mezara rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva i vrhovnog komandanta Armije RBiH.

 

U ime Općine Centar delegaciju su činili: Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar, Mustafa Resić i Jasmin Gerin,savjetnici općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića i  Đulaga Hamza, pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu.

 

Delegacije su obišle i ostale utvrđene lokacije gdje su na dostojanstven način odali počast svim poginulima tokom posljednje opsade ovog grada protekloga rata: spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, mezarju ispred Alipašine džamije, šehidskom mezarju na pomoćnom stadionu Koševo, te na gradskom groblju Lav, katoličkom groblju Sveti Josip i pravoslavnom groblju Sveti Marko.

 

U ime Općine Centar i Općinskog vijeća čestitku povodom obilježavanja 25. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije Republike BiH, uputili su načelnik Općine Centar i ratni komandant Prvog korpusa dr. Nedžad Ajnadžić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić, koji su između ostalog naveli:

 

-Upućujemo iskrene čestitke svim bivšim pripadnicima 1. korpusa, porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima. Našim šehidima i poginulim borcima neka je vječni rahmet i slava i veliko hvala za sve ono što su učinili da bismo živjeli u slobodnoj, nezavisnoj i suverenoj državi Bosni i Hercegovini, istaknuto je u čestitci.

 

U amfiteatru Memorijalnog kompleksa ''Kovači'' također je tokom dana upriličeno otvaranje izložbe ''Prvi korpus Armije RBiH kroz ratnu fotografiju''.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti