Veliki broj pristiglih prijava na javni poziv za edukaciju za programere

Nakon završetka javnog poziva za učešće u programu obuke za programere za stipendiranje nezaposlenih osoba u cilju prekvalifikacije i edukacije u oblasti primjene informacionih tehnologija (IT), koji je Općina Centar objavila 12. juna ove godine, okončana je procedura obrade pristiglih zahtjeva i pokrenut proces odabira edukacijske firme/ustanove koja treba da obavi obuku prijavljenih aplikanata.
Veliki broj pristiglih prijava na javni poziv za edukaciju za programere

-Na javni poziv koji je bio produžavan u dva navrata, s ciljem prijave što većeg broja nezaposlenih osoba iz Centra, do okončanja javnog poziva zaprimili smo 94 prijave kandidata od čega njih 16 ne ispunjava zadane kriterije. Nakon što se, na osnovu Zakona o javnim nabavkama BiH, završi žalbeni postupak za izbor edukacijske firme/ustanove, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić će potpisati ugovor sa odabranom firmom, nakon čega edukacijska kuća može započeti testiranje i obuka koja će trajati šest mjeseci, istakao je Samir Širić iz Službe za informatiku Općine Centar.

 

Očekuje se da će kompletna procedura oko žalbenog postupka biti završena krajem septembra.

 

Kako je javnosti poznato ovaj projekat je pokrenuo načelnik Općine dr. Nedžad Ajnadžić kako bi se što većem broju fakultetski obrazovanih nezaposlenih osoba omogućila edukacija za programere, najdeficitarniji kadar u BiH, što je pokazalo istraživanje koje su uradile renomirane ustanove i koja su potvrdila da u Bosni i Hercegovini nedostaje 25 hiljada programera.

 

Odabrana edukacijska firma ima obavezu da zaposli najmanje 85 posto polaznika koji uspješno završe obuku.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti