Uskoro započinju radovi na proširenju trotoara ispred Osnovne škole „Alija Nametak“

Općina Centar će finansirati radove na proširenju trotoara ispred objekta Osnovne škole „Alija Nametak“, te sanaciju dijela Ulice Zaima Šarca gdje je smještena ova škola.
Uskoro započinju radovi na proširenju trotoara ispred Osnovne škole „Alija Nametak“

Odabrani izvođač radova građevinska firma „Bosman“ bi trebala započeti radove ubrzo kako bi oni bili završeni do početka nove školske godine. Glavni projekat je uradila firma „Design & QC“ d.o.o. Sarajevo u kojem je navela da širina trotoara na ulazu u školsko dvorište je uža od 1,5 metara, što je ispod propisane građevinske i sigurnosne norme. Posebno je ovaj problem izražen tokom jutarnje i popodnevne gužve kada je najveći promet djece i vozila u ovoj ulici.

 

Kako bi povećala sigurnost učesnika saobraćaju posebno djece koja dolaze i odlaze iz škole, Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar je pokrenula proceduru za realizaciju pomenutog projekta proširenja trotoara ispred osnovne škole.

 

Stoga je u glavnom projektu preporučeno da se duž Zaima Šarca uz objekat škole u dužini od skoro 70 metara uradi rekonstrukcija saobraćajnice, te prošire trotoari sa obje strane ceste na po 1,5 metara. Također je planirana izgradnja pristupne rampe za osobe sa invaliditetom kako bi mogla nesmetano ulaziti u dvorište škole, što sada nije moguće.

 

Za izgradnju ove rampe, širine 1,5 i dužine 20 metara, biće izgrađen armirano-betonski potporni zid, te zaštitna ograda i ulazna kapija na početku rampe za osobe sa invaliditetom. Također je planirano postavljanje nove željezne ograde duž postojećeg zida uz dvorište škole. Prilazna rampa i postojeće stepenište kao i dvorište biće obloženo novim kulir pločama, koje su otporne na sve vremenske uvjete.  Prije postavljanja 450 metara kvadratnih novog asfalta duž saobraćajnice i trotoara biće zamijenjene saobraćajne prepreke za smanjenje brzine motornih vozila kod objekta škole (ležeći policajci), te vertikalna i horizontalna signalizacija.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti