Poljoprivrednicima će biti dodijeljeno još dvanaest plastenika

Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, poduzima niz koraka u cilju stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta i uslova za zapošljavanje, naročito pripadnika boračke i izbjegličke populacije.
Poljoprivrednicima će biti dodijeljeno još dvanaest plastenika

 Tako je u ovogodišnjem općinskom budžetu obezbijeđeno ukupno 40.000 KM za nabavku plastenika, površine 50 kvadratnih metara, sa dodatnom opremom koji se dodjeljuju zainteresiranim poljoprivrednicima – socijalno ugroženim pripadnicima boračke i izbjegličke populacije koji imaju prebivalište na području općine Centar. Ovakav vid poticaja je izuzetno značajan, posebno zbog toga što se donacije ne dodjeljuju u novcu već u sredstvima i alatima za rad sa kojima će se stvarati nove vrijednosti. Veoma je važno što se plastenici dodjeljuju socijalno ugroženim pripadnicima povratničke populacije i demobilisanim borcima, među kojima ima i ratnih vojnih invalida, kojima Općina Centar na ovaj način želi pomoći da ublaže tešku socijalnu situaciju u kojoj se nalaze.

U junu ove godine plastenike je dobilo 18 domaćinstava sa područja središnje sarajevske općine. Kako bi ovu donaciju dobio još veći broj osoba koje se žele baviti tom proizvodnjom, općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić donio je odluku kojom se odobrava dodjela plastenika za još dvanaest domaćinstava koja su se prijavila na javni poziv i ispunila propisane kriterije, a to su Hašim Muharemović, Almasa Oruć, Hilmo Durić, Dževad Hamza, Ermin Oćuz, Ragib Avdić, Meho Muharemović, Meho Bukarić, Mustafa Ašćić, Rajko Varešić i Hasib Ramić.

Potpisivanje ugovora sa dobitnicima plastenika će biti organizirano u narednih desetak dana, a postavljanje doniranih plastenika će započeti u septembru ove godine. Završetak radova, ukoliko dozvole vremenske prilike, se očekuje za tridesetak dana od dana početka radova.

Podsjećamo, pravo učešća u ovom projektu imali su stanovnici općine Centar koji posjeduju ili su zakonski korisnici poljoprivrednog zemljišta pogodnog za plasteničku proizvodnju. U javnom pozivu su bili navedeni kriteriji koji nose određeni broj bodova. Osim vrednovanja pogodnosti zemljišta, bodove dobivaju nezaposlena lica, demobilisani borci, članovi uže porodice poginulih branitelja, ratni vojni invalidi, civilne žrtve rata, logoraši...

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti