(FOTO) Općina Centar pomaže izdavanje knjiga za slijepa i slabovidna lica

Već nekoliko godina zaredom Općina Centar pomaže rad Javne ustanove „Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini“, koja pripada jednoj od sedam institucija iz oblasti kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu, a koja nema riješen status i finansiranje. Stoga je u ovogodišnjem budžetu Općine Centar izdvojeno 3.000 maraka ovoj ustanovi sa ciljem pružanja pomoći u radu i provođenju planiranih aktivnosti.
(FOTO) Općina Centar pomaže izdavanje knjiga za slijepa i slabovidna lica

Protokol o realizaciji navedenih finansijskih sredstava, u ime Općine Centar potpisao je načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, a u ime Biblioteke za slijepa i slabovidna lica to je učinio direktor Sakib Pleh.

 

Načelnik Ajnadžić kazao je da Općina Centar iskazuje poseban senzibilitet prema ovoj osjetljivoj grupi stanovništva te finansijskim sredstvima nastoji podržati realizaciju projekata koji imaju za cilj da olakšaju svakodnevni život, kretanje i funkcionisanje slijepih i slabovidnih osoba.

 

-Općina Centar u kontinuitetu pomaže rad Bibilioteke za slijepa i slabovidna lica, a u skladu sa našim mogućnostima ta podrška će biti nastavljena i u budućnosti, dodao je Ajnadžić.

 

Uz riječi zahvalnosti direktor Pleh je naglasio da je Općina Centar jedna od rijetkih institucija koja ima sluha za potrebe slijepih i slabovidnih lica.

 

-Donirana sredstva ćemo iskoristiti za realizaciju projekta „Proizvodnja lektire za slijepe i slabovidne učenike osnovnih i srednjih škola“. S obzirom na činjenicu da ti učenici nigdje drugo, izuzev u našoj biblioteci, ne mogu nabaviti lektiru, primorani su čekati da se ona pripremi kod nas. Riječ je o projektu koji Općina Centar nekoliko godina u kontinuitetu podržava, a vjerujem da će saradnja biti nastavljena. Općina Centar je pozitivan primjer kako lokalna zajednica može pomoći tamo gdje treba i gdje prepozna potrebu djece sa fizičkim smetnjama u razvoju. Druge općine bi trebale slijediti primjer Općine Centar. Sredstva koja smo dobili također koristimo i za dostavu knjiga i lektire slijepim i slabovidnim licima koja žive na području općine Centar. Svakog petka ih obilazimo i dostavljamo im knjige na kućna vrata. Neizmjerno smo zahvalni Općini Centar što ima sluha za ovakve projekte, naglasio je Pleh.

 

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH osnovana je 1972. godine, a omogućava besplatno korištenje bibliotečke građe slijepim osobama u njima dostupnim tehnikama (Brajevo pismo, digitalna tehnika i uvećani tisak). Biblioteka ima knjižni fond od oko 23.300 bibliotečkih jedinica i više od 1.200 korisnika u Bosni i Hercegovini i inozemstvu.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti