Odluka o pristupanju izradi Urbanističkog projekta ''Pošta-Sud''

Kao što smo ranije obavijestili javnost, Općinsko vijeće Centar Sarajevo je na 13. redovnoj sjednici, održanoj 13. jula 2017. godine, donijelo Odluku o pristupanju izradi Urbanističkog projekta ''Pošta-Sud''.
Odluka o pristupanju izradi Urbanističkog projekta ''Pošta-Sud''

Urbanistički projekt obuhvata područje površine 2,4 hektara koje se nalazi između ulica: Obala Kulina bana, Kulovića, Branilaca Sarajeva i Jadranska. Riječ je o prostoru koji do sada nije bio pokriven provedbenim planskim dokumentom, a iskazala se potreba i interes za očuvanje, poboljšanje i osavremenjavanje ovog veoma značajnog područja u gradskoj matrici, gdje su smještena dva vrijedna objekta kulturno-historijskog naslijeđa – Glavna pošta i Pravosudna palata sa Pravnim fakultetom kao i Arheološki park Kalin-hadži Alijine džamije. Cilj izrade urbanističkog projekta je unapređenje postojećeg stanja kroz preispitivanje prostorne organizacije i mogućnosti uređenja područja primjereno poziciji u centralnom gradskom jezgru, rješavanje saobraćaja u mirovanju, uređenje unutrašnjih dvorišta, arhitektonsko oblikovno estetski izgled postojeće izgradnje, uređenje zelenih površina i drugo. Sastavni dio plana je i uređenje Trga Kalin-hadži Alijine džamije, pri čemu se u smjernicama navodi da treba usvojiti usmjerenja definisana Glavnim projektom uređenja arheološkog nalazišta i pejzažne arhitekture Arheološkog parka Kalin-hadži Alijine džamije kojeg je sačinio Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo. Nakon utvrđivanja Nacrta urbanističkog projekta ''Pošta-Sud'' dokument će biti upućen na javni uvid i javnu raspravu. Nosilac izrade ovog projekta je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, a sredstva je obezbijedila Općina Centar u okvirnom iznosu od 35.500 KM.

 

Po donošenju Odluke o pristupanju izradi Urbanističkog projekta ''Pošta-Sud'', a u skladu sa Programom i planom aktivnosti za izradu UP, počinju aktivnosti na snimanju postojećeg stanja (ažuriranje geodetskih podloga). Stoga se mole građani, privredni i drugi subjekti da se to omogući u cilju što kvalitetnijeg postupka izrade Urbanističkog projekta.

 

Odluka o pristupanju izradi Urbanističkog projekta ''Pošta-Sud'', kao i Program i plan aktivnosti za pripremu i izradu ovog projekta dostupni su na web stranici Općine Centar: www.centar.ba (Rubrika Općinsko vijeće – Javni pozivi, odluke, dokumenti...).

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti