(FOTO) Za projekte sportskih organizacija Općina Centar izdvojila 79.000 KM

U četvrtak, 20. jula 2017. godine u Općini Centar Sarajevo upriličeno je potpisivanje ugovora sa predstavnicima sportskih organizacija čiji su projekti dobili finansijsku podršku ove lokalne zajednice. U ovogodišnjem općinskom budžetu za tu namjenu je obezbijeđeno 79.000 KM.
(FOTO) Za projekte sportskih organizacija Općina Centar izdvojila 79.000 KM

Na objavljeni javni poziv za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti sporta sredstvima budžeta Općine Centar za 2017. godinu pravo prijave imale su sportske organizacije koje su upisane u matičnu evidenciju Sportskog saveza Kantona Sarajevo, a čije se sjedište nalazi na području općine Centar. Budžetska sredstva za realizaciju projekata iz oblasti sporta dodjeljuju se na osnovu utvrđenih kriterija u skladu sa Pravilnikom o kriterijima za finansiranje javnog interesa Općine Centar u oblasti sporta.

 

Ugovore je sa predstavnicima sportskih organizacija potpisao načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić koji je čestitao dobitnicima sredstava i izrazio nadu da će se ovakav vid saradnje nastaviti i u budućnosti.

 

-Ova lokalna zajednica je opredijeljena da podržava sport, a kada su u pitanju projekti koje vi realizirate najvažnije je da oni budu korisni i vidljivi. U narednom periodu planiramo uraditi analizu projekata iz oblasti sporta koje smo realizovali u prethodnom periodu kako bi mogli odrediti smjernice budućeg djelovanja. Želimo snažno podupirati rješenja koja doprinose stvaranju zdrave nacije. Moja želja je da se ovi projekti zaista realizuju na način kako je to i planirano, a da nam vi nakon realizacije za utrošena sredstva dostavite izvještaj kako bismo i narednih godina mogli zajedno sarađivati. Također, želim vas informisati da smo u budžetu obezbijedili dio sredstava za podršku našim uspješnim sportistima koji ostvaruju zapažene rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a sport podržavamo i kroz ustanovu čiji je osnivač Općina, a to je Centar za sport i rekreaciju, pojasnio je Ajnadžić.

 

Ove godine finansijsku podršku Općine Centar u iznosu od po 4.000 KM dobili su: Fudbalski klub  „Jug“ (za projekat „Škola fudbala fudbalskog kluba „Jug“ za 2017. godinu); Fudbalski klub „Bosna“ (za projekat „Razvijanje funkcije sportske kulture kod mladih kroz školu fudbala UFK Bosna“); Malonogometni klub „Centar“ (za projekat „Stručno usavršavanje iz oblasti futsala/malog nogometa, učestvovanje u Premijer futsal ligi BiH“); Omladinski košarkaški klub „Spars 05“ (za projekat „Budućnost je u košarci“), Košarkaški klub „Koš“ - škola košarke Sejo Bukva (za projekat „minibasket interna liga za djevojčice i dječake“), Ženski košarkaški klub „Play off“ (za projekat „Popularizacija ženske košarke među učenicama osnovnih škola na području općine Centar“); Odbojkaški klub „Bosna“ (za projekat „škola odbojke odbojkaškog kluba „Bosna“ za 2017. godinu), Atletski klub „Sarajevo“ (za projekat „Atletska igraonica 2017. godina“); Atletski klub „Bosna“ (za projekat „Škola atletike za 2017. godinu“); Sportska akademija  „Respect“ (za projekat „Razvoj motorike malih sportaša“); Hrvački klub „Bosna“ (za projekat „Afirmacija i razvoj olimpijskog sporta hrvanja sa posebnim ciljem uključenja ženske populacije, te osoba sa slušnim i govornim poteškoćama“), Karate klub „Ippon“ (za projekat „Popularizacijom karate sporta kroz organizovanje dva klupska takmičenja zainteresujmo mlade za sport i smanjimo vršnjačko nasilje“); Karate klub „Perfekt“ (za projekat „Škola karatea“); Judo klub „Bosna“ (za projekat „Judo škola „Popusti da bi pobijedio“); Akademija borilačkih vještina „Bushido“ (za projekat          „Sportom protiv maloljetničke delikvencije i ovisnosti 2017“), Klub borilačkih vještina „Orkan F“ (za projekat „Univerzalna škola borilačkih vještina - preventivom za zdravlje naše  budućnosti"), Judo klub „Student“      (za projekat „Judo za sve“); Klub dizača tegova „Bosna“ (za projekat „Dizanje tegova kao projekat obrazovanja u sportu učenika osnovnih i srednjih škola“); Klub spasavalaca „Sunce“ (za projekat „Stručno i edukativno osposobljavanje građana o postupcima kada su u pitanju situacije elementarnih nepogoda i razvoj svijesti o građanskoj zaštiti“). Iznos od 3.000 maraka dodijeljen je Rukometnom klubu – Rukometna škola „BSD“ grada Sarajeva (za projekat „Rukometni sport u službi razvoja djece do 11 godina starosti“).

 

Današnjem potpisivanju ugovora sa sportskim organizacijama prisustvovali su i pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Zakira Šero, savjetnici načelnika Osmo Babić i Jasmin Gerin, vijećnici Velija Katica i Sonja Akšamija te predstavnici Komisije za sport.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti