(FOTO) Pri kraju radovi na sanaciji klizišta na Višnjiku

Radovi na sanaciji klizišta na lokalitetu između ulica Višnjik, Bolnička i Zaima Šarca su u završnoj fazi. Okončano je postavljanje drenažnog sistema, kao i sanacija i izgradnja armirano-betonskih potpornih zidova, koji imaju ulogu stabilizacije tla.
(FOTO) Pri kraju radovi na sanaciji klizišta na Višnjiku

Finansijer ovog projekta je Općina Centar koja je izdvojila 168.725 KM KM, dok je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo realizator i nadzor projekta, a firma TB Inženjering iz Breze je izvođač radova.

 

–Sada smo u fazi završnih radova što podrazumijeva hortikulturno uređenje gradilišta i uklanjanje viškova zemlje i materijala koje odvozimo na gradsku deponiju. Također moramo vratiti dvije željezne ograde koje smo skinuli tokom izvođenja radova na sanaciji klizišta. Završili smo i asfaltiranje dijelova saobraćajnica koje smo morali prokopati za potrebe sanacije klizišta, te manje popravke na nekoliko stepeništa na ovom lokalitetu. Do početka naredne sedmice očekujemo završetak svih radova na projektu sanacije klizišta na Višnjiku, objasnio je  Ahmet Begić, upravitelj gradilišta firme „TB Inženjering“.

 

Na osnovu glavnog projekta kojeg je uradio Institut za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu, radnici pomenute firme su tokom realizacije projekta sanacije klizišta postavili 500 metara novog drenažnog sistema za adekvatnu odvodnju podzemnih voda i nove slivnike za odvodnju površinskih voda, i to na dijelu od Ulice Zaima Šarca do Ulice Višnjik. Kompletan sistem je spojen na gradsku odvodnu mrežu u Bolničkoj ulici. Osim toga, u ulicama Bolnička i Višnjik izgrađeno je i sanirano šest armirano-betonskih potpornih zidova.

 

Institut za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu je uradio i elaborat o inženjersko-geološkim i geotehničkim karakteristikama terena, kao i projekt monitoringa koji se provodi nakon završetka sanacije klizišta. Uzrok klizanja tla na ovom lokalitetu su loša geomehanička svojstva zemljišta, nekontrolisani priliv i infiltracija površinskih voda, plitak nivo podzemnih voda, neadekvatno fundiranje prilikom gradnje stambenih objekata s obzirom na inženjersko-geološke i geotehničke uslove na terenu. Za izradu glavnog projekta i elaborata, te projekta monitoringa Općina Centar izdvojila je oko 43.000 KM.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti