(FOTO) Rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Aleksandra Puškina

U dosadašnjem toku radova na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Aleksandra Puškina (Mjesna zajednica „Pionirska dolina-Nahorevo), radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka, koja je angažovana za obavljanje zemljanih radova, su od planirane trase duge 500 metara uspjeli završiti 180 metara iskopa.
(FOTO) Rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Aleksandra Puškina

Paralelno sa ovim radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ postavljaju cijevi za fekalnu i oborinsku kanalizaciju, te priključuju okolne stambene objekte na novu vodovodnu mrežu.

 

-Radove, koje smo započeli od spoja sa Nahorevskom ulicom, usporilo je izmještanje dijela postojeće vodovodne mreže. Kada smo riješili ovaj problem, za koji nam je trebala jedna sedmica, jučer smo nastavili sa radovima na novoj vodovodnoj i kanalizacionoj mreži. Također nam problem predstavlja što je ulica uska gdje je nezgodno prići sa mehanizacijom, te gusta mreža podzemnih instalacija. U svakom slučaju mi se trudimo da što brže i kvalitetnije okončamo ove radove kako bi lokalno stanovništvo dobilo vodovodnu i kanalizacionu mrežu i time riješilo svoj dugogodišnji problem, objasnila je Merisa Krekić, šef gradilišta građevinske firme „Grakop“.

 

Radove koji su započeli sredinom juna ove godine na osnovu sporazuma o sanaciji, rekonstrukciji i izgradnji vodovodnog i kanalizacionog sistema na području Centra, finansira Općina iz svog budžeta u iznosu od 390.362 KM, od čega je za novu separatnu kanalizacionu mrežu izdvojeno 264.210 KM, a za novu vodovodnu mrežu 126.152 KM.

 

Kako je planirano projektom, nakon polaganja vodovodnih i kanalizacionih cijevi biće izvršeno testiranje, čišćenje i dezinfekcija nove vodovodne mreže.

 

Realizacija ovog projekta, kojeg su po nalogu Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar uradili stručnjaci iz KJKP „Vodovod i kanalizacija“, bit će od velikog značaja za stanovnike koji godinama ističu problem loše kišne, fekalne i vodovodne mreže u ovoj ulici.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti