(FOTO) Iz budžeta Općine Centar dodijeljeno 47.500 KM vjerskim zajednicama

Općina Centar Sarajevo nastavlja dugogodišnju tradiciju pružanja finansijske podrške vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini za obnovu, sanaciju, rekonstrukciju i izgradnju vjerskih objekata, te realizaciju programskih aktivnosti i obilježavanje praznika. Posljednji u nizu takvih primjera je izdvajanje finansijskih sredstava u iznosu od 47.500 maraka iz budžeta Općine Centar vjerskim zajednicama u BiH.
(FOTO) Iz budžeta Općine Centar dodijeljeno 47.500 KM vjerskim zajednicama

Od pomenutog iznosa, 13.750 maraka dodijeljeno je Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Sarajevo za projekat grijanja i osposobljavanje postojeće instalacije u Muzeju Stare crkve, te za obilježavanje Vaskrsa. Iznos od 9.250 maraka dodijeljen je rimokatoličkom župnom uredu Sveti Josip u Sarajevu za izradu kamenog postamenta, usluge montaže i prevoza kipa Majke Tereze u Sarajevu, te za izdavanje knjige „Mjesto i uloga župe Sveti Josip na Marijin dvoru u vjerskom i kulturnom životu grada Sarajeva“, dok je rimokatoličkom župnom uredu Presvetog Srca Isusova dodijeljeno 5.000 maraka za uređenje višenamjenske dvorane u sklopu župnog ureda koji se nalazi u podrumskom dijelu i za obilježavanje Uskrsa.

 

Jevrejskoj opštini Sarajevo dodijeljen je iznos od 7.500 maraka za adaptaciju i rekonstrukciju prostorija u sinagogi Jevrejske opštine, te za obilježavanje Pesaha. Franjevačkom samostanu Sveti Anto donirano je 10.000 maraka za adaptaciju kupatila i opremanje prostorija Franjevačkog samostana, dok je Samostanu sestara klanjateljica krvi Kristove u Sarajevu donirano 2.000 maraka za uređenje kapelice.

 

Tim povodom, predstavnici vjerskih zajednica potpisali su sa načelnikom Općine Centar dr. Nedžadom Ajnadžićem protokole o realizaciji navedenih finansijskih sredstava.

 

Ajnadžić je kazao da Općina Centar čini sve što je u njenoj moći da pomogne vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini.

 

-Različitost vjerskih sadržaja u BiH je sigurno komparativna prednost, a ova lokalna zajednica ima opredijeljenost da sarađuje sa svim vjerskim strukturama. Želim da radimo otvoreno, konkretno i da svi zajedno gradimo multietnički, multikulturalni i multikonfesionalni prostor koji baštini civilizacijske i evropske vrijednosti, istakao je Ajnadžić.

 

Predstavnici vjerskih zajednica zahvalili su se Općini Centar i načelniku Ajnadžiću na višegodišnjoj podršci koju im pruža ova lokalna zajednica izrazivši nadu da će dobra saradnja i prijateljski odnos biti nastavljen i ubuduće.   

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti