(FOTO) Općina Centar provodi projekt borbe protiv korupcije

Kako je to ranije najavljeno, u provedbi projekta borbe protiv korupcije, u Općini Centar Sarajevo kod info punkta i ulaza u šalter salu Matičnog ureda postavljeni su sandučići sa natpisom ''Prijavi korupciju'' gdje građani kao korisnici usluga, ali i općinski uposlenici mogu prijaviti korupciju i ostale nepravilnosti, pri čemu je zagarantovana anonimnost prijavitelja eventualnog koruptivnog ponašanja uposlenika ove lokalne zajednice.
(FOTO) Općina Centar provodi projekt borbe protiv korupcije

Obrasci podnesaka za prijavu korupcije dostupni su pored postavljenih sandučića kod info punkta i ulaza u šalter salu, a mogu se preuzeti i sa web stranice Općine Centar www.centar.ba (rubrika Općinska administracija).

 

Stručni savjetnici iz Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u Bosni i Hercegovini Emir Bašić i Alen Halep su u petak, 7. jula 2017. godine u Općini Centar održali završenu obuku članova Komisije za zaprimanje pomenutih podnesaka, koju je formirao općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić.

 

Naime, Općina Centar je još 2015. godine pristupila projektu Jačanja integriteta u lokalnim samoupravama kojeg realizira Udruženje za borbu protiv korupcije „Transparency International“ BiH uz podršku Vlade Kraljevine Holandije, a u saradnji sa Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u Bosni i Hercegovini. U sklopu tog projekta Općina Centar je donijela Plan integriteta za period od 2017. do 2019. godine. Plan integriteta je jedan od preventivnih mehanizama putem kojeg se vrši procjena antikorupcijskih kapaciteta jedne institucije, odnosno njene otpornosti na korupciju. Identificiraju se sporne, odnosno problematične tačke koje postoje u radu institucije, analiziraju se pozicije, aktivnosti i procedure, kako bi se na kraju identificirale mjere koje će u konačnici otkloniti koruptivne rizike i smanjiti mogućnost njene pojave.

 

U provedbi Akcionog plana načelnik Ajnadžić je donio Pravilnik o postupanju po podnescima sa indicijama koruptivnog ponašanja. Podnesci će biti registrovani na jedinstvenom obrascu za prijavu korupcije. Komisija za zaprimanje podnesaka će obraditi takve prijave i proslijediti ih na dalje postupanje Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u Bosni i Hercegovini, te pratiti i analizirati postupanje po podnescima i o tome redovno informisati načelnika. U Pravilniku o postupanju po podnescima sa indicijama koruptivnog ponašanja također je navedeno da će se svi podaci iz podnesaka, kao i identitet prijavitelja koji nije želio biti anoniman i ostalih lica koja se navode u podnescima obrađivati u skladu sa državnim Zakonom o zaštiti ličnih podataka i Zakonom o zaštiti tajnih podataka.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti