(FOTO-VIDEO) Općina Centar i Evropski pokret u BiH potpisali Memorandum o razumijevanju

U četvrtak 6. jula 2017. godine, predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo i načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić potpisali su Memorandum o suradnji i razumijevanju. Ovim činom Općina Centar Sarajevo postala je jedna od lokalnih zajednica sa kojom je Evropski pokret u BiH potpisao i započeo „evropsko partnerstvo“ u okviru procesa EU integracija Bosne i Hercegovine.
(FOTO-VIDEO) Općina Centar i Evropski pokret u BiH potpisali Memorandum o razumijevanju

Praštalo je istakao da se posebno raduje što je potpisan Memorandum o saradnji i razumijevanju sa Općinom Centar i da se nada da će dalja saradnja biti dobra.

 

-Evropski pokret u BiH ima partnerstvo sa 48 gradova, a danas smo potpisali 49. memorandum sa Općinom Centar. Ova lokalna zajednica je nešto što je posebno značajno za cijelu Bosnu i Hercegovinu i zbog toga nam je čast što smo potpisali ovaj dokument. Naša zemlja je jedina u Evropi, a možda i u svijetu, koja nema funkcionalan Zakon o medaljama i ordenima, tako da Evropski pokret u BiH u ime naroda, građanki i građana, odnosno na indirektan način i u ime države i društva Bosne i Hercegovine od 2010. godine dodjeljuje plakete, medalje, ordene i druga priznanja zaslužnim pojedincima, a sve u sklopu obilježavanja Dana Evrope u BiH, pojasnio je Praštalo.  

 

Načelnik Ajnadžić je kazao da će izvršna i zakonodavna vlast Općine Centar  nastojati odgovoriti svim zahtjevima u okviru procesa na putu ka Evropskoj uniji.

 

-Nakon današnjeg potpisivanja memoranduma, uslijedit će potpisivanje sporazuma kojim ćemo precizirati naše buduće zajedničke aktivnosti, a koji ćemo dati na usvajanje Općinskom vijeću. Posebno mi je drago da smo danas u društvu Nj.E. ambasadora Malezije Datuka Anuara Kasmana kojem se zahvaljujemo na uspješno obavljenoj misiji u Bosni i Hercegovini i želimo mu dug život i dobro zdravlje. Drago mi je da je i Općina Centar postala član porodice zemalja koje promoviraju vrijednosti Evropske Unije. Nekoliko važnih pitanja je oko kojih će se ova lokalna zajednica fokusirati i to prije svega na promociju prava na slobodu i jačanje demokratije, izgradnju kapaciteta i jačanje uloge lokalne zajednice, izgradnju građanskog identiteta i jačanje civilnog društva, dogradnju i jačanje parlamentarne kulture, jačanje ekonomskih kapaciteta i tržišta, uspostavu naprednog i modernog društva, stvaranje dobrog i povoljnog ambijenta za investicije, promoviranje evropskih kulturnih i civilizacijskih vrijednosti sa posebnim naglaskom na poštivanje zakona i ljudskih prava shodno evropskim standardima i normativima uz punu reintegraciju Bosne i Hercegovine u politički i ekonomski sistem Evropske unije, kazao je Ajnadžić.

 

Nakon potpisivanja memoranduma, predstavnici Evropskog pokreta uručili su najviše priznanje organizacije „Orden naroda,građanki /građana i Evropskog pokreta“ Nj.E. Datuk Anuar Kasmanu ambasadoru Malezije, kojem ovih dana ističe diplomatska misija u našoj zemlji.

 

Kasman je kazao da je nagrada velika čast, kako za njega lično, tako i za njegovu zemlju koja sa Bosnom i Hercegovinom razvija dobre bilateralne odnose.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti