Obnova Centra za podršku osobama sa poteškoćama u razvoju

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa svojim saradnicima, obišao je prostorije gdje su u toku radovi, a u kojima će biti smješten Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju, u Ulici Valtera Perića 3.
Obnova Centra za podršku osobama sa poteškoćama u razvoju

Ovaj projekat je podržao načelnik Ajnadžić s ciljem poboljšanja kvalitete života djece sa poteškoćama u razvoju i njihovih porodica kako bi aktivno sudjelovali u društvenim aktivnostima i bili ravnopravni članovi društva. Na području Općine Centar je registrovano 80 djece sa poteškoćama u razvoju.

 

Prilikom obilaska ovih prostorija načelnik Ajnadžić je kazao da je njegova želja da, osim Općine Centar koja će biti najveći donator, ambasade drugih država u BiH, te jaki privredni subjekti, postanu prijatelji ovog centra kroz razne projekte.

 

–Želim da Općina Centar bude ponosna na projekat koji će biti opravdan dobrim rezultatima i velikim brojem prijatelja ovog Centra. Želja nam je da obnovimo i opremimo ove prostorije do septembra kada planiramo otvoriti Centar sa početkom nove školske godine, objasnio je Ajnadžić.

 

Tokom obilaska radova također su bili prisutni bračni par Saudin i Aida Hrnjić koji su putem Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju „Colibri“, pokrenuli inicijativu za otvaranje ovakvog Centra i direktni su učesnici u implementaciji ovog projekta. Pomenuto udruženje su osnovali roditelji sa područja općine Centar čija djeca imaju poteškoće u razvoju.

 

-Kroz rad ovog Centra želimo pružiti podršku i usluge, kako djeci, tako i njihovim porodicama kroz razne oblike potpore i okupaciono-terapijske projekte kako bismo na što bolji način socijalizirali i uključili našu djecu u društvene tokove. Sa njima će raditi stručno osoblje poput psihologa, logopeda, psihijatara, sociologa... Naš prvi korak u novom Centru jeste izrada baze podataka djece sa poteškoćama u razvoju, koju do sada nismo imali, naravno u saradnji sa Općinom Centar koja je partner u ovom projektu, objasnio je Saudin.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti