Za izgradnju spomenika veteranima Odreda policije Bosna Općina Centar izdvojila 10.000 maraka

U Općini Centar potpisan je protokol o realizaciji sredstava u iznosu 10.000 KM koje su iz općinskog budžeta dodijeljene Udruženju veterana odreda policije „Bosna“.

U ime Općine Centar protokol je potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, a u ime Udruženja to je učinio generalni sekretar Željko Panić. Ova donacija će biti iskorištena za projekat izgradnje spomenika bosanskim specijalcima u Ulici Alipašina.

 

Ajnadžić je naglasio da su specijalci zbog svoje iskazane hrabrosti zaslužili dobiti spomenik koji će podsjećati na značajnu ulogu u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

 

-Izuzetno sam obradovan što smo kao lokalna zajednica mogli dati svoj doprinos ovom izuzetno značajnom projektu, a saradnja sa Udruženjem će biti nastavljena i u budućnosti, dodao je Ajnadžić.

 

Panić se zahvalio načelniku Ajnadžiću i Općini Centar na višegodišnjoj podršci.

 

-Želim da se zahvalim načelniku Ajnadžiću, čovjeku koji prepoznaje vrijednosti boračke populacije i sigurno kao i mi neće dozvoliti da se zaboravi ono što se desilo tokom proteklog rata. Načelnik nam je pomogao i pri dobijanju urbanističke saglasnosti, a trenutno smo u fazi prikupljanja potrebne dokumentacije za građevinsku dozvolu. Procijenjena vrijednost projekta je oko 183.000 maraka, a više od pola smo već obezbijedili, što je dovoljno za početak realizacije projekta, istakao je Panić.

 

Podsjećamo da je u proteklom periodu Općina Centar izdala urbanističku saglasnost za izgradnju spomenika veteranima Odreda policije Bosna.

 

Spomenik će se nalaziti u parku pored Druge gimnazije, odnosno preko puta bivše Američke ambasade. Odluku o podizanju spomenika na inicijativu pomenutog Udruženja, donijelo je Gradsko vijeće Sarajeva, dok je lokaciju za izgradnju ovog spomenika osigurala Općina Centar. Idejno rješenje za spomenik bosanskim specijalcima uradio je poznati konceptualni umjetnik Nebojša Šerić Šoba. Prema njegovom idejnom prijedlogu, grupa bosanskohercegovačkih specijalaca nalazit će se na uništenom neprijateljskom tenku i proslavljati pobjedu.

Potpisivanju protokola su također prisustvovali predjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić zajedno sa svojim zamjenikom Mustafom Mulićem.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti