U augustu otvaranje novog Centra za zdravo starenje

Zvanično otvaranje novog Centra za zdravo starenje namijenjenog građanima treće životne dobi iz općina Centar i Stari Grad planirano je za početak augusta ove godine.
U augustu otvaranje novog Centra za zdravo starenje

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je 3. jula 2017. godine, zajedno sa saradnicima, obišao prostorije ovog centra u Ulici Muhameda Kantardžića 3 (zgrada ''Svjetlosti'') gdje je upoznat sa dosadašnjom dinamikom izvođenja radova na rekonstrukciji pomenutih prostorija u kojima je nekad bio smješten Centar za podršku biznisu Općine Centar. Od planiranih radova potrebno je još da se završi uređenje pristupnog hodnika i ugradnja preklopne prilazne platforme za nesmetan pristup lica sa invaliditetom, kao i neki manji detalji, nakon čega može započeti opremanje prostorija.

 

-Rekonstrukcijom oko 170 kvadratnih metara Centra za zdravo starenje željeli smo osavremeniti funkciju ovog prostora prilagođenu našoj starijoj populaciji i osobama sa invaliditetom za raznovrsne sadržaje društvenog života. Kako je predviđeno glavnim projektom, najviše prostora će zauzimati dnevni boravak (45 m2) sa savremenom audio i video opremom i novim namještajem, gdje će biti organizovan cjelodnevni boravak korisnika Centra. Pored će biti smještena kuhinja sa novim kućanskim aparatima za pripravljanje napitaka ili povremene prezentacije pripremanja zdrave hrane. Na ulazu u Centar za zdravo starenje postavit ćemo recepciju. Ovaj prostor će imati još dvije kancelarije, površine po 25 m2, sa instaliranom računarskom opremom gdje će se održavati razne sekcije i radionice, učenje stranih jezika, vještina slikanja i ručnih radova, kurs informatike, kao i tjelesne vježbe prilagođene licima starije životne dobi. Urađena je rekonstrukcija svih instalacija, postignut je zadovoljavajući nivo osvjetljenja prostorija, obnovljeni su i toaleti sa novim sanitarijama od kojih je jedan prilagođen potrebama invalidnih lica, objasnila je voditeljica ovog projekta rekonstrukcije Ljiljana Borovčanin-Ćirković iz Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj Općine Centar.

 

Općina Centar je za realizaciju ovog projekta iz svog budžeta izdvojila 120.000 KM.

 

Podsjećamo, načelnici općina Centar i Stari Grad dr. Nedžad Ajnadžić i Ibrahim Hadžibajrić su krajem marta ove godine potpisali Memorandum o poslovnoj saradnji na implementaciji zajedničkog projekta Centar za zdravo starenje za stanovnike ove dvije susjedne gradske općine.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti