Općina Centar nastavlja podršku udruženjima te kulturnim i naučnim ustanovama

U prostorijama Općine Centar upriličeno je potpisivanje protokola sa predstavnicima udruženja, kulturnih i naučnih ustanova o finansijskoj podršci ove lokalne zajednice njihovom radu i projektima koje će realizirati u narednom periodu.
Općina Centar nastavlja podršku udruženjima te kulturnim i naučnim ustanovama

Za ovu namjenu iz budžeta Općine Centar za 2017. godinu izdvojeno je 38.000 maraka.

 

Naime, već dugi niz godina središnja gradska Općina izdvaja značajna finansijska sredstva za podršku nevladinim organizacijama, te kulturnim i naučnim ustanovama iako nema direktnu nadležnost u pomenutim oblastima. Protokole sa predstavnicima pomenutih organizacija potpisao je načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić izrazivši nadu da će se ovakav vid saradnje nastaviti i u budućnosti.

 

-U skladu sa našim finansijskim mogućnostima predvidjeli smo podršku za vaš rad koji je visoko na ljestvici društveno odgovorne aktivnosti i zbog toga imamo razumijevanja za vaše potrebe. Saradnja će biti nastavljena i u narednom periodu jer vi prije svega radite korisne stvari i ja vam na tome čestitam, kazao je Ajnadžić.

 

Finansijsku podršku Općine Centar u iznosu od 15.000 KM dobilo je Udruženje za unapređenje obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju – EDUS koje u saradnji sa javnim predškolskim i školskim ustanovama pruža unaprijeđen naučno dokazani model obrazovanja djeci sa i bez razvojnih poremećaja, edukaciju i unapređenje znanja profesionalnog kadra, edukaciju i podršku roditeljima kroz predavanja, te naučnu saradnju široj profesionalnoj zajednici. Iznos od 7.000 dodijeljen je JU Muzej „Alija Izetbegović“ za podršku projektu Međunarodni simpozij „Srednji put u religiji, kulturi i politici: Misao ravnoteže i umjetnosti u djelu Alije Izetbegovića“. Podrška u iznosu od po 5.000 KM odobrena je Udruženju „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“ za stipendiranje učenika i studenata, te Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH za finansiranje troškova rada, dok je Institutu za historiju Univerziteta u Sarajevu odobreno 3.000 KM za finansiranje troškova čišćenja i preseljenja u nove prostorije u cilju obezbjeđenja boljih uslova rada.

 

Predstavnici organizacija izrazili su zahvalnost načelniku Ajnadžiću za podršku koju im ova lokalna zajednica pruža i naglasili kako će opravdati ukazano povjerenje.

 

Potpisivanju protokola u ime Općine Centar prisustvovali su savjetnici načelnika Mustafa Resić i Osmo Babić, te pomoćnica općinskog načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Zakira Šero.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti