Okončani radovi na sanaciji klizišta u Ulici Mehmeda Spahe

Sa poboljšanjem vremenskih prilika i dolaskom toplijeg vremena stekli su se uslovi za okončanje radova na sanaciji klizišta u Ulici Mehmeda Spahe 8 (Mjesna zajednica „Trg oslobođenja-Centar“).
Okončani radovi na sanaciji klizišta u Ulici Mehmeda Spahe

Velike obilne padavine su dugo prolongirale planirane radove izgradnje armirano-betonskog stepeništa, platoa i potpornog zida.

 

Pomenute radove koji su započeli krajem novembra prošle godine finansirala je Općina Centar Sarajevo u iznosu od 37.655 KM. Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, kao realizator i nadzor ovog projekta završio je kompletnu proceduru oko potrebne dokumentacije, te potpisao ugovor sa izvođačem radova firmom „TB Inženjering“ iz Breze.

 

S ciljem stabilizacije tla prvo su u zemlju ugrađeni armirano-betonski mikro šipovi, te je postavljen kompletan drenažni sistem za odvodnju podzemnih voda koje su jedan od uzročnika nastajanja klizišta na ovom lokalitetu.

 

Na kraju radova je duž stepeništa i oko platoa postavljena nova rukohvatna zaštitna ograda. Sa realizacijom ovog projekta osim povećanja stabilnosti temelja okolnim stambenim objektima, također je lokalnom stanovništvu olakšana svakodnevna komunikacija i bolji prilaz do njihovih stambenih objekata.

 

Firma „Winner Project“ d.o.o. Sarajevo, za klizište u Ulici Mehmeda Spahe kod broja 8, uradila je glavni projekat sanacije sa elaboratom o inženjersko-geološkim i geotehničkim karakteristikama terena. Za izradu ovog dokumenta prvo su urađena geološka ispitivanja i istražni radovi. Izradu glavnog projekta i elaborata je finansirala Općina Centar u iznosu od 17.200 KM.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti