Općina Centar nastavlja pomagati rad Roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka

Već nekoliko godina zaredom Općina Centar iz svog budžeta izdvaja finansijska sredstva za potrebe Roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka, smještene u krugu Pedijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu. Iz budžeta za 2017. godinu Udruženju „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ izdvojeno je 10.000 maraka kao finansijska podrška za rad Roditeljske kuće.
Općina Centar nastavlja pomagati rad Roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka

Protokol o realizaciji navedenih sredstava u ime Općine Centar potpisao je načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, a u ime Udruženja to je učinio projekt menadžer Fikret Kubat.

 

Ajnadžić je naglasio da je Roditeljska kuća jedan od najboljih i najhumanijih projekata koji je realizovan tokom proteklog perioda i da je ponosan jer je Općina Centar bila dio projekta.

 

-Želim da pohvalim predstavnike Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ koji ulažu velike napore da projekat ovako uspješno funkcioniše. Ovo je jedan u nizu projekata humanitarne naravi u kojima Općina Centar vrlo rado učestvuje i sigurno da ćemo u narednom periodu na različite načine nastaviti pomagati da Roditeljska kuća funkcioniše na najbolji način kako bismo napravili što bolje uslove za roditelje i djecu koja se liječe na Pedijatrijskoj klinici na Jezeru, naveo je Ajnadžić.

 

Riječi zahvalnosti Općini Centar za donaciju uputio je Kubat koji je kazao kako je ova Općina od 2011. godine u više navrata izdvajala sredstva za izgradnju Roditeljske kuće.

 

-Općina Centar je osim finansijske podrške izgradnji Roditeljske kuće pomagala i oko procedure izdavanja potrebne urbanističke i građevinske dozvole za početak izgradnje objekta. Zahvaljujem se načelniku Ajnadžiću i Općinskom vijeću na višegodišnjoj pomoći koja nam mnogo znači i omogućava bolje funkcionisanje Roditeljske kuće, unapređenje rada, te podizanje standarda liječenja. U narednom periodu pripremamo rehabilitacioni kamp na planini za djecu koja su završila liječenje i prošla kroz Roditeljsku kuću. Proces liječenja je dugotrajan i nakon završetka potrebno je djecu osnažiti za povratak u svakodnevnicu, pojasnio je Kubat.

 

Roditeljska kuća na tri sprata posjeduje korisnu površinu od 666 kvadratnih metara. U njoj se nalazi deset apartmana, multifunkcionalna prostorija sa igraonom i dnevnim boravkom, zajednička kuhinja i trpezarija, sala za sastanke i fizikalne vježbe, te prostorije za psihologa i Udruženje. Godišnje u Federaciji BiH od raznih vrsta karcinoma oboli između 50 i 60 djece od kojih 80 posto živi izvan Kantona Sarajevo.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti